Logo Fysio in Stiphout

Chronische aandoeningen


Hart-, Vaat- en Longrevalidatie bij de gespecialiseerde Chronisch ZorgNet Therapeut

Chronische Aandoeningen

Wat zijn dat eigenlijk?

Een chronische aandoening is een aandoening of ziekte die langdurig aanwezig is. Bij een aantal chronische aandoeningen is leefstijl van groot belang. Zo is het bij hart-, vaat- of longklachten van belang dat je niet alleen gaat bewegen, maar ook stopt met roken, let op je voeding en zorgt voor een goede verhouding tussen activiteiten en rust.


In deze praktijk kun je terecht voor klachten die gerelateerd zijn aan vaat-, long-, en coronagerelateerde klachten. Om jezelf vaat-, long- of coronafysiotherapeut te mogen noemen moet je een aantal opleidingen gedaan hebben. Sophie is gediplomeerd long- vaat- en coronatherapeut. Zij is nog bezig met de opleiding hartrevalidatie.


Meer weten over hart-, long-, vaat- of coronafysiotherapie?

Klik dan op de bijpassende afbeelding. 

Omdat Sophie zich voor deze doelgroep zo actief in zet heeft ze in 2021 een landelijke onderscheiding gekregen. Voor haar betrokkenheid met haar patienten, samenwerkingsverbanden met collega's en bevlogenheid op het gebied van leefstijl heeft ze de Chronisch ZorgNet Award in ontvangst mogen nemen.

Bij de meeste chronische aandoeningen is het verstandig om multidisciplinair te werken. Dat betekent dat je niet alleen door een fysio gezien wordt, maar dat er soms ook een logopedist, ergotherapeut of bijvoorbeeld diëtist wordt ingeschakeld. Revalidatie is topsport, dus soms is het fijn om verder te kijken dan alleen de fysiotherapeut.


Chronisch ZorgNet


Fysiotherapie en leefstijl


Stichting Chronisch ZorgNet (Zie deze link) is hét landelijke netwerk van fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bij patiënten. 

Fysiotherapeuten in dit netwerk zijn geschoold in het begeleiden van mensen met een chronische aandoening, waarbij ze verder kijken dan alleen de ziekte zelf. Het samen beslissen over een behandelplan en jouw doelen staan hierin centraal. Sophie kijkt samen met jou waar jouw ambities liggen, om zo samen tot een gericht plan van aanpak te komen.


Waar nodig kan ook gezocht worden naar andere (zorg-) professionals die jou kunnen helpen om jezelf beter te gaan voelen. Sophie heeft korte lijntjes met dietisten, ergotherapeuten, praktijkondersteuners en (aangepaste) sportgroepen in de regio.