Onze praktijk verhuist binnenkort naar de kloosterstraat 6 in Stiphout
De exacte overgangsdatum is nog niet bekend. In de ontvangstbevestiging zullen we je laten weten of je afspraak op de Rootakkers of op de Kloosterstraat is. Tot we verhuisd zijn werkt Sophie alleen woensdag op de Rootakkers.
Tevreden? Schrijf een Review op Google of op Zorgkaart Nederland!
Het posttrombotisch syndroom komt voor bij 20 tot 50% van mensen die in het verleden diep veneuze trombose hebben doorgemaakt. Dit is een vaatprobleem. We spreken van diep veneuze trombose als er een bloedstolsel vast is komen te zitten in een ader. De diagnose van het posttrombotisch syndroom is vaak moeizaam en kost tijd, waardoor patiënten vaak lang in onzekerheid zitten over wat ze hebben. Er is nog geen eenduidige manier om het vast te stellen, waardoor er nog weinig bekend is over hoe veel mensen er precies last van hebben.
Het posttrombotisch syndroom ontstaat door druk op de aders en haarvaten. Hierdoor stroomt het bloed niet goed door, wat een ontstekingsreactie kan opleveren. Mensen met het posttrombotisch syndroom kunnen diverse klachten hebben zoals kramp, jeuk, tintelingen, vochtophoping, wonden die minder goed genezen en/of ‘volle’ gespannen benen.
Het posttrombotisch syndroom is een vervelend ziektebeeld waar nog maar weinig over bekend is. De klachten zijn vaak wisselend aanwezig en variëren. Het is vaak moeilijk om een trigger van de klachten aan te wijzen. Er zijn wel een aantal behandelmogelijkheden die vaker worden ingezet. Veel fysio's weten nog niet zo veel van het posttrombotisch syndroom, maar een vaatfysiotherapeut weet wel veel van de vaten. Dus bij een vaatfysiotherapeut kun je ook terecht bij het posttrombotisch syndroom, mits je vaatfysio zichzelf hierop inleest en waar nodig overlegt met andere behanddelaren.
De belangrijkste behandelvormen van het posttrombotisch syndroom zijn:
- Aanmeten van elastische kousen
- Optimaliseren van medicatie
- Onderliggende problematiek uitsluiten
- Werken aan leefstijl en het verbeteren van de conditie van hart- en bloedvaten door gerichte training.
- Afvallen als er sprake is van overgewicht. Hierbij kan een dietiste helpen, we hebben met alle dietisten in de regio contact dus als je niet weet welke dietiste je moet hebben, dan denken we er graag over na met je.
Dikke benen door vochtophopingen kunnen het gevoel geven van ‘volle’ benen. Dit wordt oedeem genoemd. Bij het posttrombotisch syndroom worden elastische kousen voorgeschreven om de stroomsnelheid van de vaten te verbeteren. Hierdoor komt er minder vocht in de benen. Helaas is er maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het dragen van elastische kousen bij het posttrombotisch syndroom. Dus hoe of, hoe vaak en hoe lang kousen gedragen moeten worden om effectief te zijn is niet altijd duidelijk. Dit wordt vaak door de behandelijk arts op maat met jou als patiënt besproken.
Bij het posttrombotisch syndroom kunnen er door een huisarts, vaatchirurg of bijvoorbeeld een internist medicijnen worden voorgeschreven. Medicijnen die bij het posttrombotisch syndroom vaker wordt gegeven zijn antistolling, bloedverdunners en andere medicatie die invloed heeft op de vaten.
Bij het posttrombotisch syndroom is leefstijl, voldoende bewegen en gezond eten ontzettend belangrijk.
Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je gezondheid? Pak dan wat vaker de fiets, wandel meer en ga op zoek naar gezonde recepten. Overgewicht is een grote risicofactor op het gebied van hart- en vaataandoeningen.
Het posttrombotisch syndroom is een vaatprobleem. Uit onderzoek komt naar voren dat het verbeteren van je leefstijl kan helpen om de vaatkwaliteit te verbeteren. Je kunt werken aan je leefstijl door voldoende te bewegen, waar mogelijk te sporten, gezond te eten, indien nodig afvallen, voldoende te drinken en te stoppen met roken. Ook trainen bij een gespecialiseerde vaatfysiotherapeut kan helpen om de klachten te verminderen.
Een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut met kennis van het posttrombotisch syndroom kan je helpen met gerichte adviezen, training, helpen om weer beter te kunnen bewegen. Ga je naar een fysiotherapeut? Het posttrombotisch syndroom komt niet zo vaak voor, dus niet elke fysiotherapeut heeft verstand van het posttrombotisch syndroom.
Twijfel je of jouw vaatfysio hier verstand van heeft? Voel je niet bezwaard om te vragen of jouw fysiotherapeut al eerder mensen met PTS behandeld heeft.
Wil je meer weten wat een Vaatfysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!
Fysio in Stiphout is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Fysio in Stiphout is onderdeel van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg, algemene voorwaarden zijn van toepassing bij alle producten en diensten. Let op, deze praktijk is volledig contractvrij. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze patiënten, maar kan het zijn dat je (een deel van) de behandelingen zelf moet betalen.
Copyright © 2021-2024 Alle rechten voorbehouden