Onze praktijk is verhuisd van de Rootakkers 2A naar Kloosterstraat 6 in Stiphout
Dus let op dat je niet per ongeluk op de verkeerde locatie staat!
Tevreden? Schrijf een Review op Google of op Zorgkaart Nederland!
Een fysiotherapeut is een zorgprofessional gespecialiseerd in klachten rondom het bewegen. Je kunt bij een ruiterfysiotherapeut terecht voor alle klachten die met de paardensport te maken hebben.
Er kan zowel op de praktijk als aan huis of op stal behandeld worden. Ook is het mogelijk een inloopspreekuur bij jouw stal te organiseren.
Een ruiterfysiotherapeut kan helpen bij:
- Het geven van advies over sport en bewegen wanneer je klachten hebt op het gebied van de paardensport;
- Waneer je wilt beginnen met ruiterfitness;
- Herstellen na een val van je paard;
- Verbeteren van sportprestaties;
- Advies op het gebied van houding- en zit;
- Verminderen van klachten ten gevolge van chronische aandoeningen;
- Voorafgaand aan een operatie om te helpen fitter een operatie in te gaan;
- Adviezen rondom leefstijl
Ook voor andere klachten aan het bewegingsapparaat kun je terecht. Twijfel je of jouw klacht behandeld kan worden? Neem dan contact op via de mail of telefonisch (bellen of whatsapp)
Ruiterfysiotherapeuten met aantoonbare scholing, ervaring kun je vinden op de zorgzoeker van het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Bij ruiterfysiotherapie wordt gekeken naar jou op je paard, wordt gericht advies gegeven op het paardrijden, worden oefeningen gedaan, wordt gekeken naar welke spieren, zenuwen en gewrichten betrokken zijn bij jouw klachten en wordt gekeken naar leefstijlfactoren die invloed hebben op het ontstaan van je klachten.
We bieden voor ruiters met fysieke klachten ook houding- en zitles op locatie aan. Vanwege haar achtergrond als longfysiotherapeut ziet Sophie ook vaak mensen die paardrijden met astma en hier klachten van ervaren.
Verwijzing
Een verwijzing is geen vereiste om naar de fysiotherapeut te gaan. Let op, in een aantal gevallen kan worden gevraagd om toch een verwijzing bij de huisarts te halen voor aanvang van de behandeling. Twijfel je of dit bij jou het geval is, dan kun je dit gewoon vragen bij de fysiotherapeut.
Eerste afspraak
Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je klachten zijn. Zo kan worden vastgesteld waar je klachten vandaan komen en wordt een plan van aanpak gemaakt. Een ruiter heeft vaak andere klachten dan een patient met 'algemene' klachten.
Bij een eerste afspraak voor ruiterfysiotherapie wordt er uitgebreid gepraat over hoe je klachten zijn ontstaan, welke factoren invloed hebben en wordt er samen met jou gekeken naar het paardrijden zelf. Er wordt voorafgaand aan je eerste afspraak gevraagd om video-materiaal op te sturen, zodat dit geanalyseerd kan worden.
Bij de ruiterfysiotherapeut wordt ook uitgebreid gekeken naar je medische voorgeschiedenis, medicatie, je rij-ervaring, discipline, eventuele medicatie en het paard. Ook worden zaken zoals angst, ontspanning en je leefstijl meegenomen in de behandelingen. Daarna wordt gekeken naar de spieren en gewrichten die betrokken zijn bij jouw klachten en wordt gekeken naar het ontstaan en beloop.
In deze praktijk wordt een uur de tijd genomen voor de eerste afspraak om naast het onderzoek gelijk te kunnen behandelen. Er is geen secetaresse in deze praktijk aanwezig, je hoeft je dan ook niet te melden bij de eerste afspraak, de fysiotherapeut roept je gewoon binnen.
Wil je weten waar je een geregistreerd ruiterfysiotherapeut kunt vinden? Kijk dan eens op de website van het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Deze landelijke organisatie heeft een overzicht van alle ruiterfysiotherapeuten met een gedegen opleiding in heel Nederland.
Jokertraining
Fysio in Stiphout heeft 'Joker the Horse Stimulator' om sportspecifiek ruiters te trainen. Een Joker is een aanvulling op de praktijk die we sinds 2024 hebben. Joker the Horse Stimulator heeft een constructie met veren waardoor je als ruiter zelf de verschillende gangen kunt intrainen zonder hierbij je paard mee te hoeven nemen.
De fysiotherapeut staat direct naast je om zaken te analyseren, maar ook om meteen aanwijzingen te geven. Met Joker kan de fysiotherapeut ruiters de juiste bewegingen van verschillende gangen en oefeningen aanleren door te werken aan de balans, spierspanning en houding op de joker. Het is een hele praktische aanvulling, die ook nog heel leuk is. Het gebruik van Joker kan in fysiotherapiebehandelingen worden ingezet tegen een kleine extra vergoeding. Het is ook mogelijk om alleen op de joker te trainen, buiten de fysiotherapie om. Hiervoor gelden andere tarieven dan voor de fysiotherapie.
Plan van aanpak
Aan het einde van de eerste afspraak wordt samen met jou een plan van aanpak gemaakt. Er wordt stapgewijs uitgelegd wat de fysiotherapeut gaat doen en wat er van de patient verwacht wordt. Ook kan er een inschatting gemaakt worden van de duur van de behandeling. Hierin worden alle relevante onderdelen meegenomen. Als je dat fijn vindt, dan krijg je op de mail of via whatsapp een korte samenvatting van wat er besproken is. Dit kunnen we ook doen met eventuele oefeningen die je meekrijgt. Zo kun je altijd teruglezen wat er besproken is. Veel ruiters delen deze informatie vervolgens ook met hun instructeur.
Multidisciplinaire samenwerking
Bij de ruitersport spelen er vaak meer zaken dan alleen de specifieke klacht waar je jezelf mee meldt bij de fysiotherapeut. Soms kan het nodig zijn om een ergotherapeut, dietist, praktijkondersteuner, dierfysiotherapeut of instructeur te betrekken bij de behandeling. Dit zal altijd in overleg zijn met jou als patiënt.
Behandelingen
Tijdens behandelingen fysiotherapie wordt gekeken naar jouw wensen op dat moment. Waar loop je tegenaan en waar kan de fysiotherapeut bij helpen. De fysiotherapeut zal de tijd nemen om samen met jou te kijken naar wat jouw lichaam nodig heeft en hoe je het beste geholpen kan worden. Wat er in een behandeling gedaan wordt is helemaal afhankelijk van het type klachten wat je hebt, maar dit gebeurt altijd in overleg met de patient in kwestie.
Mogelijke behandelvormen bij de ruiterfysio zijn:
- Oefeningen;
- Gesuperviseerde training;
- Coaching;
- Huiswerkoefeningen;
- Gespreksvormen;
- Ademtherapie;
- Houdings- en zitles (eventueel met hartslagmonitoring).
Op huisbezoek
Wil je een behandeling aan huis of op een andere locatie dan de praktijk? Dan is dit mogelijk, ook buiten de uren die op de website staan aangegeven. Houd er rekening mee dat een aantal verzekeraars alleen een behandeling op locatie vergoeden. Een huisbezoek is geschikt voor mensen die niet in staat zijn om zelf naar de praktijk te komen, maar kan in sommige gevallen ook worden toegepast om op locatie zicht te krijgen in het ontstaan van klachten. Wij kunnen op huisbezoek komen in heel Helmond en dus ook in Stiphout. Ook huisbezoeken in Laarbeek (Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout) en de gemeente Gemert-Bakel zijn mogelijk. Ook buiten deze locaties hebben we de mogelijkheid tot aan-huis behandelen, maar dit is altijd in overleg.
Samen beslissen over de behandelingen
Tijdens de behandelingen zal er regelmatig geevalueerd worden hoe het gaat. Worden je klachten beter, blijven ze hetzelfde of gaat het minder goed? Dan gaan wij ons hier op focussen. Zo blijf je zelf in controle over je klachten. De reden dat dit zo gedaan wordt is omdat je op die manier meer inzicht in je klachten krijgt. Hoe beter je weet hoe bepaalde klachten ontstaan, hoe meer invloed je erop kunt uitoefenen.
Aan het einde van de behandelingen
Als je klachten afnemen of weg zijn dan wordt een behandeling afgesloten. Tijdens deze laatste behandeling wordt de tijd genomen om nog eens te kijken naar de oorzaak van klachten en hoe deze zijn behandeld. Op die manier heb je bij een eventueel recidief (klachten die weer terugkomen na een tijd) een plan van aanpak om zelf te voorkomen dat klachten opnieuw weer zo erg worden. Dit kunnen we natuurlijk ook op papier/ de mail voor je zetten. Aan het einde van de behandeling sturen we een afsluitende brief naar je huisarts en eventueel je behandelend artsen in het ziekenhuis. Zo is deze ook op de hoogte van hoe het met je gaat. Mocht je dit niet willen, geef dit dan tijdig aan. Het blijft jouw proces.
In 2016 heeft Sophie een wetenschappelijk onderzoek mogen presenteren op the European Congress of Sport Science in Essen. Dit onderzoek is de eerste aanzet geweest voor Sophie om zich te gaan specialiseren in de paardensport. Naar aanleiding van dit onderzoek is ze gevraagd door Science&Equine om reviews te schrijven van wetenschappelijke artikelen en is ze mede-oprichter van Stichting ZorgNetwerk Voor Ruiters. Vanwege haar expertise in de paardensport is Sophie ook betrokken als Classifier binnen de paradressuur en de -mensport.
Fysio in Stiphout is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Fysio in Stiphout is onderdeel van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg, algemene voorwaarden zijn van toepassing bij alle producten en diensten. Let op, deze praktijk is volledig contractvrij. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze patiënten, maar kan het zijn dat je (een deel van) de behandelingen zelf moet betalen.
Copyright © 2021-2024 Alle rechten voorbehouden