Logo Fysio in Stiphout

Heupartrose

Artrose word in de volksmond ook wel eens 'gewrichtsslijtage' genoemd. De kwaliteit van het kraakbeen in het gewricht neemt af en wordt dunner en zachter. Hierdoor ontstaat vaak pijn en stijfheid. Bij artrose in de heup heb je vaak pijn in je lies die erger is na (te lang) rusten.

Hoe weet ik of ik heupartrose heb?


Artrose is een degeneratieve aandoening. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je artrose hebt of gaat ontwikkelen. Om zeker te weten of je artrose hebt doet de huisarts een vraaggesprek en onderzoek. Soms wordt er als aanvullend onderzoek gekozen voor een röntgenfoto in het ziekenhuis. Er zijn veel mensen die (bijna) geen klachten van artrose hebben, ondanks dat op een röntgenfoto al veel artrose te zien is. Een foto waar veel artrose op te zien is, hoeft niet meteen te betekenen dat je veel klachten hebt. Dit geldt andersom ook. Sommige patienten hebben veel pijn terwijl op de foto weinig te zien is. 



Twijfel je of je artrose hebt? Neem dan contact op met jouw huisarts!

Fysio bij heupartrose inschakelen?

Heupartrose uit de basisverzekering


Wist je dat je per kalenderjaar 12 zittingen voor heup- en/of knieartrose uit de basisverzekering kunt krijgen?

Welke klachten horen bij artrose in de heup?

Klachten in de heup kunnen diverse oorzaken hebben. Niet alle klachten in de heup zijn artrose-gerelateerd. Wat typisch is voor heupartrose is pijn en stijfheid. Je herkent heupartrose aan de volgende symptomen:


  • De pijn is gerelateerd aan beweging. In de fysiotherapie noemen we die 'mechanische' pijn. De pijn treedt op door belasting door beweging en belasting van de heup zoals tijdens sporten of als je langere tijd wandelt.
  • De stijfheid is gerelateerd aan rust. Je kunt het gevoel hebben dat je heup stijver is als je opstaat of wanneer je even gezeten hebt. Soms kan de heup klikken, knakken of knarsen. Het kan zijn dat dit verbeterd door even te bewegen, maar dit hoeft niet altijd te zijn
  • De pijn en stijfheid kunnen wisselend zijn van dag tot dag, soms kun je zelfs niet slapen van de klachten. Het nemen van pijnmedicatie zoals paracetamol kan soms helpen hierbij

    Hoe groot is de kans op heupartrose voor mij?

    Zoals hierboven ook benoemd is artrose een degeneratieve aandoening. Een hogere leeftijd is een van de belangrijkste risicofactoren op het ontwikkelen van heupartrose. Er is niet één reden waarom artrose ontstaat. Uit onderzoek komt naar voren dat deze factoren wel invloed hebben:


    • Leeftijd - Boven de 45 jaar neemt de kans op het ontwikkelen van artrose toe
    • Geslacht - Vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van artrose
    • Gewicht - Overgewicht zorgt voor een hogere belasting op de gewrichten waardoor het proces van artrose versnelt
    • Roken - In gewrichten en botten is de doorbloeding minder goed dan in bijvoorbeeld spierweefsel. Roken kan daarom een negatief effect hebben op heupartrose
    • Slaap - Rust is ontzettend belangrijk om je lichaam te laten herstellen. Op het moment dat je lichaam niet de rust heeft om goed te herstellen neemt de kans op diverse klachten toe
    • Andere gewrichten - Heb je in je knie artrose? Dan is de kans groot dat het ook in andere gewrichten gaat optreden.
    • Breuken - Botbreuken in de voorgeschiedenis kunnen zorgen voor andere beweging in het gewricht dan optimaal is voor een gewricht. Hierdoor kan artrose ontwikkelen
    • Overbelasten - Op het moment dat je jarenlang fysiek (te) veel van je lijf vraagt kan artrose ontstaan. 

    Sophie Delemarre

    Sophie Delemarre is de eigenaresse van Fysio in Stiphout. 

    Heupartrose behandelen


    Elke heup is anders, dus elke behandeling voor heupartrose is ook anders. Het kan zijn dat de huisarts al met je heeft besproken wat voor behandeling voor jou het beste past. Vaak zal fysiotherapie wel een onderdeel zijn van het advies van de huisarts. Het is erg belangrijk om een fysiotherapeut te vinden die kijkt naar jouw situatie en jouw klachten, waardoor je een zo persoonlijk mogelijk behandeling krijgt. Hoe beter de behandeling aansluit op jou, hoe effectiever deze behandeling wordt.

    Behandeling heupartrose bij de huisarts


    Nadat de diagnose 'heupartrose' gesteld is kun je samen met je huisarts of met de praktijk ondersteuner kijken wat de beste behandeling is. De huisarts zal advies geven over goed bewegen, gezond eten en indien nodig over afvallen. Soms kan een huisarts er ook voor kiezen om je naar een diëtist te sturen. Zij kunnen je advies geven over gezonde voeding als het nodig is om af te vallen. Soms zal de huisarts adviseren om een stok of rollator te gaan gebruiken bij klachten. Vooral wanneer de balans minder is kan het verstandig zijn om een hulpmiddel te gebruiken.

    Wat moet ik de eerste afspraak meenemen naar de fysiotherapeut bij behandelingen voor heupartrose?

    Identiteitskaart en verzekeringspas


    Om je te kunnen inschrijven en om (een deel) van je behandelingen vergoed te krijgen vragen we je om voor de afspraak een inschrijfformulier in te vullen. Twijfel je of de behandeling vergoed wordt? Vraag dit dan voorafgaand aan de afspraak bij ons na. Zo kom je niet voor verrasingen te staan!

    Verwijzing en medicatielijst


    We hebben het liefst zo veel mogelijk informatie vooraf, zo kunnen we tijdens de intake gerichter vragen aan je stellen!

    Makkelijk zittende kleding


    Het kan zijn dat we wat testjes willen afnemen om een inschatting te maken van je conditie en/of kracht in de heup bij de eerste afspraak. Sportkleding hoeft niet, maar hoge hakken zijn ook niet superhandig om aan te trekken.

    Behandeling heupartrose bij de fysiotherapeut


    Voor je kunt beginnen met de revalidatie voor heupartrose bij de fysio wordt een intakegesprek (en fysiotherapeutische onderzoeken) gepland. Bij dit intakegesprek wordt er uitgebreid gevraagd naar je medische voorgeschiedenis, medicatielijst, wat je doelen zijn en wat invloed kan hebben op je herstel. Ook zal er een afspraak gemaakt worden om te evalueren hoe het gaat, zo houden we samen inzicht in hoe het met je gaat en kunnen we gericht aan een doel werken! Vaak zijn pijn en stijfheid de meest genoemde klachten. Door gerichte oefeningen kun je de spierkracht rondom de heup en de bewegelijkheid in de heup verbeteren. Hoe beter de spieren rondom de heup, hoe minder klachten je zult hebben. 


    Naast lokale spierversterkende oefeningen wordt er in deze praktijk altijd tijd gemaakt voor het onderwerp leefstijl in de behandelingen. Uit onderzoek komt naar voren dat stress, slecht slapen, roken en voeding invloed kunnen hebben op ontwikkelen van heupartrose. Op een positieve manier wordt gekeken naar wat je al goed doet en waar nog wat dingen verbeterd zouden kunnen worden. Wat het belangrijkste is, is dat je het ook moet kunnen volhouden als je ‘klaar’ bent namelijk! Aan het einde van je hartrevalidatie gaan we kijken naar of de doelen behaald zijn en hoe je resultaat wat je hebt behaald kunt vasthouden. We werken ook veel samen met diverse sportclubs, diëtisten, psychologen en ergotherapeuten uit de regio. Om jouw persoonlijke doelen te bereiken wordt altijd met jou persoonlijk afgestemd hoe de behandelingen eruit gaan zien. Het is bij ons in de praktijk mogelijk om individueel en in (kleine) groepjes te trainen.


    Met knie- en heupartrose is het in sommige gevallen mogelijk om(een deel van) de behandelingen uit de basisverzekering krijgen. Het is dan wel nodig om een verwijzing te hebben van de huisarts. Let op, dit kan ten koste gaan van het eigen risico!Twijfel je of fysiotherapie iets voor je is? Stuur dan een mail naar info@fysioinstiphout.nl

    Mailadres fysiotherapieinfo@fysioinstiphout.nl

    Neem contact op

    Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!

     
     
     
     
     
    unsplash