Logo Fysio in Stiphout

Fysiotherapie bij het Syndroom van Tietze

Je bent naar de huisarts gegaan met druk op de borst, maar bij het onderzoeken van je hart is er niets gevonden. Toch heb je met vlagen, zeker bij inspanning, klachten van druk op de borst die kan zeuren een soms steken. Mensen met het sydroom van Tietze zijn vaak al bij verschillende specialisten geweest voordat ze de diagnose krijgen.

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is een aandoening aan de aanhechting tussen de ribben en het borstbeen.  Bij deze aandoening is er een irritatie aanwezig tussen een (of meerdere) ribben en het borstbeen. Wanneer er echt een ontsteking is in de gewrichtjes tussen het borstbeen en de ribben dan noemen we dit fenomeen ook wel ‘costochondrodynie’. Het grootste verschil  tussen het syndroom van Tietze en costochondorie is dat er bij het syndroom van Tiete alleen sprake is van de voorzijde van het borstbeen en niet van het kraakbeen tussen ribben en wervelkolom. Het is moeilijk om te bepalen of iemand costochondorie heeft of het syndroom van Tietze, omdat het syndroom van Tietze ook kan ontstaan na het doormaken van costochondorie en vise versa. 

Het syndroom van Tietze is een van de minder bekende reumatische aandoeningen. Het belangrijkste symptoom van het syndroom van Tietze is druk op de borst die erger kan worden bij diep inademen, tillen en een verhoogd niveau van activiteiten. De klachten zijn onschuldig, maar kunnen lijken op het gevoel van hartproblematiek. Vermoed je dat je het syndroom van Tietze hebt, maar is er nog geen verder onderzoek gedaan? Het kan zinvol zijn om hartklachten uit te sluiten.

Oorzaken en Symptomen van het Syndroom van Tietze


Omdat het syndroom van Tietze nog redelijk onbekend is, is er nog niet veel bekend over de oorzaken en het verloop van deze aandoening. Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het syndroom van Tietze. We hebben hieronder de symptomen en oorzaken waar wel al wat over bekend is op een rijtje gezet.

Symptomen van het Syndroom van Tietze


Het meest bekende symptoom van het syndroom van Tietze is een scherpe, drukkende pijn op de borst die meestal ter hoogte van de eerste paar ribben zit. Hieronder de symptomen van het syndroom van Tietze op een rijtje:

  • Scherpe drukkende pijn ter hoogte van de bovenste ribben
  • Zeurende pijn in het midden van het borstbeen
  • Pijnscheuten bij een diepe ademhaling
  • Pijnscheuten bij hoesten, niezen of persen
  • Beklemmend gevoel op de borst
  • Vaak al langer af en aan klachten


Er zijn nog meer symptomen die mensen met het syndroom van Tietze kunnen ervaren, maar dit zijn de meest bekende klachten. Twijfel je? Vraag dan een arts om hulp bij de diagnose. De diagnose ’syndroom van Tietze’ kan pas worden gesteld als andere oorzaken (zoals hartklachten) zijn uitgesloten. Een fysiotherapeut mag en kan deze diagnose niet stellen. 

Oorzaken van het Syndroom van Tietze


De oorzaak van het ontstaan van het syndroom van Tietze is nog niet uitgebreid onderzocht en het stellen van de diagnose is erg lastig. In de praktijk zien we dat er vaak een ‘luxerende factor’ aanwezig is geweest. Mensen geven vaak aan al een tijdje wat last in de bovenrug, op de borst, in het onderste deel van de nek of tussen de schouderbladen te hebben. Door een accuut moment worden deze klachten dan plots veel erger, waardoor mensen advies vragen aan de huisarts en uiteindelijk terecht komen bij een fysiotherapeut met de diagnose ‘Syndroom van Tietze’. 


Er zijn ook mensen die niet een accuut moment kunnen aanwijzen. Om die reden is het vaak lastig om de diagnose van het syndroom van Tietze te stellen. Er zijn wel zaken die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van het syndroom van Tietze zoals:

  • Veel druk op de ribbenkast ontwikkelen door regelmatig hoesten of niezen
  • Een klap op de borstkas (bijvoorbeeld na een val of bij een ongeluk)
  • Onverwachte zware lichamelijke inspanningen
  • Doormaken van corona
  • Een luchtweginfectie of longaanval (dit zien we vaker bij mensen met Astma of COPD)
  • Een meer hangende houding
  • Disfunctioneel ademen (zoals hyperventileren of ‘verkeerd’ ademen)
  • Stijve bovenrug
  • Lang op bed liggen tijdens ziekte


Er zijn nog veel meer oorzaken te benoemen, maar dit zijn de zaken die we in de fysiotherapiepraktijk vaker zien in relatie tot het ontstaan van het syndroom van Tietze. Heb jij nog aanvullingen? Laat het ons weten, dan passen we dit aan op deze pagina

Behandelen van het Syndroom van Tietze


Omdat er niet een patiënt hetzelfde is, is het behandelen van het syndroom van Tietze maatwerk. Een groot deel van de mensen met het syndroom van Tietze hersteld vanuit zichzelf of met hulp van voorgeschreven ontstekingsremmers. We hebben hieronder een overzicht van wat welke zorgverlener voor jou kan betekenen.

Huisarts of specialist als behandelaar bij het syndroom van Tietze


De huisarts en/of specialist stellen de diagnose en kunnen patiënten medicatie voorschrijven als dat nodig is. Niet bij iedereen is medicatie noodzakelijk, omdat een groot deel van de patiënten zonder hulp van medicatie volledig herstelt van de klachten. Mocht het nodig zijn, dan kan een arts kiezen voor pijnmedicatie, ontstekingsremmers en in uitzonderlijke gevallen een zenuwblokkade op de pijnpoli. Voor dit laatste wordt vaak pas gekozen als fysiotherapie en medicatie niet genoeg helpen, omdat er ook risico’s zitten aan het zetten van een zenuwblokkade van de zenuw tussen de ribben.

Longfysiotherapeut als behandelaar bij het syndroom van Tietze


Waar een algemeen fysiotherapeut in de opleiding ooit wel een keer gehoord heeft van het Syndroom van Tietze heeft de longfysio vaak al meer ervaring met deze klachten. De belangrijkste reden dat de longfysiotherapeut wordt ingeschakeld bij het Syndroom van Tietze is omdat de longfysiotherapeut kan helpen om druk van de ribbenkast te halen door mobilisaties, houdingscorrecties, oefentherapie en ademtherapie.

Manueel therapeut als behandelaar bij het syndroom van Tietze


Een manueel therapeut werkt als het nodig is ondersteunend aan de longfysiotherapeut. Door mobiliseren en manuele technieken kan de beweeglijkheid van de bovenrug worden vergroot, waardoor er minder druk op het borstbeen ontstaat. De manueel therapeut stuurt daarna weer door naar de longfysiotherapeut om te zorgen dat de behaalde bewegelijkheid in de borstkas behouden blijft door oefeningen en ademtherapie

Wat doet een (long-)fysiotherapeut bij het Syndroom van Tietze?


Een longfysiotherapeut heeft diverse behandeltechnieken die geschikt zijn om klachten aan het ademhalingsapparaat te verbeteren. Naast het zoeken van onderhoudende factoren zijn de volgende zaken vaak onderdeel van de behandeling

Ademtherapie bij het Syndroom van Tietze


Ademtherapie kan helpen in het verminderen van de druk op de borstkas. Wanneer je veel boven in je borstkas ademt maak je veel gebruik van hulpademhalingsspieren. Zoals deze naam al verraad zijn deze spieren bedoelt om te helpen wanneer het niet meer lukt om correct te ademen. We zien dat veel mensen een borstademhaling hebben, waardoor er veel spanning komt te staan op de tussenribspieren. Dit houdt de klachten van het syndroom van Tietze in stand

Advies over Houding en Bewegen bij het Syndroom van Tietze


Bij een meer in elkaar gedoken houding zien we dat er veel spanning komt te staan op de spieren rondom de borstkas. Hoe meer druk er hierop komt te staan, hoe groter de kans dat je klachten (blijft) houden. Het veranderen van houding leer je niet in één of twee behandelingen, maar heeft tijd nodig. Hoe meer je oefent en traint op een ontspannen, maar ‘actieve’ houding, hoe sneller dit in je systeem gaat zitten. 

Vergroten van bewegelijkheid borstwervelkolom bij het Syndroom van Tietze


Hoe beter de bewegelijkheid van de borstwervelkolom, hoe beter dit is voor het normale beweegpatroon van de ribbenkast. Als de ribbenkast normaal kan bewegen ontstaat er minder spanning en ervaren mensen minder pijn. Dit kan gedaan worden met mobiliserende en manuele technieken, maar ook door oefeningen te doen met jou als patiënt. 

Ziekte-inzicht bij het Syndroom van Tietze


In deze praktijk kijken we niet alleen naar klachten, maar ook naar jou als mens. We gaan samen met jou op zoek naar wat maakt dat klachten zijn ontstaan en hoe je deze het beste kunt behandelen. Vragen die hierbij worden meegenomen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat geeft energie en wat kost energie? 
  • Welke dingen doe je in het dagelijks leven waardoor klachten blijven bestaan? 
  • Hoe kan je als je ‘uitbehandeld’ bent straks doen om te voorkomen dat de klachten terugkomen?

Door je deze vragen te stellen proberen we te helpen om het inzicht in jouw klachten te vergroten om zo te zorgen dat je zo veel mogelijk zelf kunt doen en de behandelingen bij de fysiotherapeut zo efficiënt mogelijk worden.

Drie Tips


Om klachten van het syndroom van Tietze te verminderen

1.


Stoppen met roken

Uit onderzoek komt naar voren dat roken zorgt dat ontstekingen moeilijker genezen, dat je meer moet hoesten en dat de doorbloeding ervan verminderd.


Stoppen met roken is dan ook een van de belangrijkste adviezen die we je kunnen meegeven omdat roken echt invloed heeft op de klachten die je ervaart bij het Syndroom van Tietze.

2.


Blijven bewegen

Omdat veel mensen aangeven dat de klachten erger worden in beweging is de neiging om steeds minder te doen. Wanneer je minder beweegt wordt je stijver, waardoor er mindere bewegelijkheid ontstaat.


Dit levert pijnklachten op en zo kom je in een vicieuze cirkel. Het is lastig om deze te doorbreken, maar door binnen je pijngrens te blijven bewegen maak je dat je lichaam soepeler wordt en blijft.

3.


Buikademhaling

Een buikademhaling is erg effectief in het verminderen van nek- en schouderklachten, maar helpt ook bij het syndroom van Tietze.

Door een buikademhaling aan te wennen maak je minder gebruik van een borstademhaling, waardoor de tussenribspieren minder hard hoeven te werken. Dit kan helpen in het verminderen van (spier-)pijnklachten.

Hoe kies ik een fysio om mij te helpen met het syndroom van Tietze?


Gespecialiseerd longfysiotherapeut

Je kunt geregistreerde longfysiotherapeuten vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor Hart-, Vaat- en Longfysiotherapie, via Chronisch ZorgNet of via de website van DigiH. In de vierjarige HBO-opleiding tot fysiotherapeut wordt maar beperkt ingegaan op klachten in relatie tot de ademhaling. Wanneer je last hebt van het syndroom van Tietze is het meenemen van ademhaling van groot belang. Het kan daarom verstandig zijn om wel echt op zoek te gaan naar een gespecialiseerd longfysiotherapeut. 


Syndroom van Tietze bij de algemeen fysiotherapeut

Bij Fysio in Stiphout kun je terecht voor gespecialiseerde longfysiotherapie. In deze opleiding leer je om mensen met klachten gerelateerd aan de ademhaling te onderzoeken, te behandelen en om ze praktische handvaten te geven. Ook wordt ingegaan op wanneer een manueel therapeut of logopedist ingeschakeld moet worden en krijg je de meest recente wetenschappelijke updates. 

Neem contact op

Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!