Logo Fysio in Stiphout

Vergoeding etalagebenen bij de fysiotherapeut

Als je etalagebenen hebt, dan kun je onder strikte voorwaarde fysiotherapiebehandelingen uit de basisverzekering gebruiken. Je kunt ook terecht voor behandelingen voor etalagebenen bij de ongecontracteerde vaatfysiotherapeut. Op deze pagina vind je alle uitleg hierover.

Wat zijn etalagebenen?


Etalagebenen is een aandoening die we in de volksmond zo noemen omdat mensen met deze aandoening na een stukje lopen stilstaan omdat ze pijn krijgen bij het lopen in hun benen. Om dit te verbloemen kijken mensen vaak in de etalage van een winkel. Vandaar de naam etalagebenen!


De officiële naam voor deze aandoening is ‘claudicatio intermittens’. Als je deze Latijnse benaming letterlijk vertaald betekent dit ‘met tussenpozen mank lopen’. Deze klachten ontstaan doordat je bloedvaten vernauwd zijn door bijvoorbeeld aderverkalking. Deze aandoening is een vorm van perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Dit is een manier om te beschrijven dat er iets mis is met de bloedvaten die verder van het hart af liggen. De klachten die je hebt als je etalagebenen hebt ontstaan omdat er sprake is van PAV.


Als je twijfelt of je etalagebenen hebt is het goed om bij jezelf de volgende zaken na te gaan:

  • je benen voelen tijdens het lopen pijnlijk en vermoeid aan, maar deze klachten verdwijnen op het moment dat je een tijd stilstaat
  • Je bent bekend met problemen van het bloedvatenstelsel zoals een verhoogd cholesterol of aderverkalking
  • Je rookt of je hebt in het verleden gerookt
  • Je bent bekend met klachten aan het hart of aan de bloedvaten
  • Je hebt regelmatig koude voeten of wondjes die niet zo goed genezen
  • Je merkt dat je moeite hebt met het lopen van lange afstanden vanwege de pijn in je kuiten

Herken jij jezelf in een van deze zaken? Dan is het verstandig om hier over eens in gesprek te gaan met je huisarts. Een huisarts kan met een paar eenvoudige testjes kijken hoe het staat met de doorbloeding van je benen.


Een geregistreerd vaat fysiotherapeut heeft een opleiding gehad op het gebied van het bloedvatenstelsel en kan jou behandelen als je PAV (en dus ook etalagebenen) hebt. Vaatfysiotherapeuten staan geregistreerd in het aantekeningenregister vaat.

Etalagebenen en fysiotherapie


Een vaat fysiotherapeut houdt zich bezig met klachten die een relatie hebben met het bloedvatenstelsel. Therapie bij een vaat vieze therapeut bestaat uit actieve oefentherapie en het geven van adviezen die gericht zijn op leefstijl. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is unaniem naar voren gekomen dat masseren bij etalagebenen geen enkele toegevoegde waarde heeft. Wat dan wel wetenschappelijk bewezen is, is dat wandelen (met name op een helling) een enorm positief effect heeft. Wist je dat het grootste deel van de patiënten vijf jaar na het volgen van een vaat revalidatieproces geen interventie zoals een Dotter behandeling nodig heeft? De therapie voor jouw etalagebenen zal bij de vaatfysiotherapeut dan ook vooral gericht zijn op het lopen.


Bij de eerste afspraak wordt er uitgebreid met je gesproken over hoe de klachten zijn ontstaan, hoe het beloop was en worden de factoren die invloed hebben in kaart gebracht. Ook wordt gekeken naar of er zaken zijn die het herstel in de weg kunnen zitten of juist positief zijn voor de therapie. Aan het einde van de eerste afspraak wordt er een test afgenomen op de loopband. Bij deze test wordt gevraagd om te lopen tot de pijn grens en tot wat je maximaal aankunt. Elke drie maanden wordt deze test herhaald, zo kan je zelf ook zien of je vooruit gaat. Er is niets zo demotiverend als niet weten of het zin heeft, daarom proberen we in deze praktijk inzichtelijk te maken hoe het gaat.


Naast het lopen zelf zal er ook aandacht besteed worden aan de risico factoren die invloed hebben op problemen in de bloedvaten. Zaken zoals roken, overgewicht, diabetes of bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol verhogen het risico op het ontwikkelen van etalagebenen. Indien nodig wordt er verwezen naar een diëtistbij jou in de buurt met verstand van jouw klachten. Het traject voor etalagebenen duurt een jaar. In het begin zie je jouw fysiotherapeut één tot twee en misschien zelfs drie keer per week. De frequentie neemt af met de tijd. Aan het einde van dat jaar kunnen er wel vier tot 6 weken tussen zitten. Is het exacte aantal behandelingen wat je nodig hebt is ontzettend persoonlijk, maar de verzekeraar vergoedt één keer in je leven 37 behandelingen bij een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut.

Vergoeding voor etalagebenen bij de fysiotherapeut uit de basisverzekering


Als je last hebt van etalagebenen dan kun je onderstrikte voorwaardes behandelingen bij de fysiotherapeut uit de basisverzekering krijgen. Dit kan alleen op verwijzing van de huisarts of een specialist (vaatchirurg). Fysiotherapie uit de basisverzekering gaat altijd ten koste van het eigen risico, houd hier rekening mee! Per kalenderjaar wordt aanspraak gedaan op het eigen risico. Wanneer het traject is verdeeld over twee kalenderjaren wordt er dus twee keer je eigen risico aangesproken. Je kunt maar één keer in je hele leven een jaar traject vergoed krijgen van je verzekeraar, waarbij hele bijzondere omstandigheden is het mogelijk dat de verzekeraar hierop eenmalig een uitzondering maakt. Dit hangt heel erg af van welke verzekeraar dat je hebt en wat de reden is dat je een tweede traject nodig hebt. Twijfel je wat voor jou van toepassing is? Neem dan contact op met jouw verzekeraar.


Fysiotherapie bij etalagebenen kan worden vergoed uit de basisverzekering. Deze aandoening is een viertal stadiums (Fontaine graad 1 tot en met 4) in te delen. Om voor fysiotherapie in aanraking te komen moet je minimaal Fontaine twee hebben én moeite hebben met lopen. Dit moet staan op een verwijzing van de huisarts of de specialist. Deze verwijzing mag bij de meeste verzekeraars niet ouder zijn dan 1 maand.

Hoe veel fysiotherapie krijg ik vergoed bij etalagebenen?


Als je Fontaine graad één hebt of wanneer Fontaine graad twee of hoger hebt (én je kunt nog pijn vrij wandelen) dan komt de fysiotherapie niet uit de basisverzekering maar uit je aanvullende pakket of uit eigen portemonnee. Heb je 12 behandelingen, dan kun je dus 12 behandelingen gebruiken voor de behandelingen bij de vaatfysiotherapeut. Wanneer je dan last krijgt van andere klachten (zoals bijvoorbeeld je rug), dan kun je deze niet meer daarvoor gebruiken.


Als je fontaine graad 2 of hoger hebt (én je hebt klachten) dan kun je op verwijzing fysiotherapie krijgen. Je krijgt dan een keer in je leven 37 behandelingen vergoed die je binnen één jaar moet gebruiken.

Hoe wordt bepaald hoe veel fysiotherapie ik vergoed krijg voor mijn etalagebenen?


Wanneer je fontaine graad 1 hebt dan is dit afhankelijk van het pakket van jouw verzekeraar. Elke losse verzekering heeft een ander aantal behandelingen fysiotherapie. Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan komen alle kosten voor je eigen rekening. Op onze tarievenlijst vind je meer informatie hierover.


Heb jij een verwijzing van je vaatchirurg of de huisarts met daarop een aanvraag voor looptherapie bij een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut? Dan kun je aanspraak maken op behandelingen uit de basisverzekering. Vanuit de overheid is bepaald dat je één keer in je leven 37 behandelingen krijgt die je alleen mag gebruiken voor gesuperviseerde looptherapie en leefstijlbegeleiding bij de gespecialiseerde vaatfysiotherapeut. Deze behandelingen moeten binnen één jaar worden gebruikt, daarna vervallen ze. Voor sommige verzekeraars moet deze Fysio niet alleen aangemeld zijn bij het deelregister vaat, maar ook aangesloten zijn bij Chronisch ZorgNet. De therapeut in deze praktijk is bij beide organisaties aangesloten.

Meer weten over de vaatfysiotherapie?

Vergoeding etalgebenen uit de basisverzekering bij de ongecontracteerde fysiotherapeut


Deze fysiotherapiepraktijk heeft géén contracten met zorgverzekeraars. Dit betekend dat je eerst zelf een factuur ontvangt die je moet betalen, waarna je hem kunt indienen bij je verzekering en (een deel) terugkrijgt. Hoeveel je precies terugkrijgt wisselt veel bij verzekeringen onderling en is afhankelijk van de afgesloten polis.


Er zijn best veel redenen waarom steeds meer fysiotherapeuten werken zonder contract met een verzekeraar. Zorg moet zorg blijven en geen afvinklijstje. Een niet-gecontracteerde fysiotherapeut heeft minder administratieve lasten, waardoor er meer tijd is voor de patiënten. De behandelingen voor vaatrevalidatie duren 30-45 minuten in deze praktijk. Bij een gecontracteerd fysiotherapeut is dit vaak 25-30 minuten.

Hoe krijg ik (een deel) van de behandelingen vergoed?


Op het moment dat je jezelf aanmeld dan gaan we kijken of je in aanmerking komt voor fysiotherapie uit de basisverzekering of uit de aanvullende verzekering. Dit is belangrijk voor het maken van de factuur voor de verzekeraar. Ook gaan we (indien dat voor jouw verzekeraar nodig is) een aanvraag doen om een machtiging aan te vragen. Het kan zijn dat je hiervoor een handtekening moet zetten. Is de machtiging goed gekeurd, dan hoef je verder niets meer te doen.


Na afloop van je afspraak ontvang je via de mail een factuur met een betaallink. Deze kun je via mobiel bankieren voldoen. De factuur kun je naar je verzekeraar mailen of via een app indienen. Elke verzekeraar heeft een eigen app. Je kunt met deze app een foto maken van je factuur, dan staat het geld wat je verzekeraar vergoed binnen een aantal dagen op je rekening!

Neem contact op