Logo Fysio in Stiphout

Verstuikte enkel

Je zet een pas verkeerd en je enkel klapt dubbel. Ontzettend pijnlijk en je maakt het liever niet nog een tweede keer mee.


De meeste patiënten kunnen met een verzwikte enkel na 8 weken weer vooruit in hun dagelijks leven en zijn binnen 12 weken weer aan het sporten. Maar wanneer moet je naar de fysio met een verzwikte enkel? In deze blog lees je meer.

Wat is een verstuikte enkel?

Na een misstap of val kan je voet te ver naar binnen of naar buiten kantelen. Je enkel is normaal gesproken stabiel en wordt verstevigd door een combinatie gewrichtskapsel, enkelbanden en de pezen die over het enkelgewricht lopen. 


In de meeste gevallen zwikken mensen de enkel naar binnen, waardoor de enkelbanden aan de buitenzijde (de kant van je kleine teen) opgerekt worden en soms zelfs scheuren.


Wanneer je ooit eerder een verstuikte enkel hebt gehad, dan weet je precies hoe het voelt. Staan en lopen is pijnlijk, vaak wordt de enkel dik en je kunt er een ruime week veel last van hebben. De meeste mensen met een enkel die omgezwikt is kunnen na 2 weken weer gewoon (en redelijk pijnvrij) lopen.

Is mijn verstuikte enkel gebroken?


Soms kan het zijn dat je klachten niet verbeteren. Om te bepalen in hoeverre er een kans is op een breuk doet een arts of fysiotherapeut een aantal testjes die de ‘Ottawa Ankle Rules’ genoemd worden.


De Ottawa Ankle Rules zijn ‘positief’ als je voldoet aan een of meer van de volgende stellingen:

  • De patiënt kan de enkel niet belasten. Dit wordt getest door een patiënt 4 passen (2x) zonder hulp te laten zetten
  • Er is drukpijn bij het uitstekende botsinkje aan de buitenkant van waar het enkelgewricht begint (posterieure rand laterale malleolus)
  • Er is drukpijn aan de buitenzijde van de voet bij het begin van de lange botten van de teen, vlak na de middenvoetsbeentjes (Basis metatarsale 5)
  • Er is drukpijn bij het uitstekende botsinkje aan de binnenkant van waar het enkelgewricht begint (posterieure rand mediale malleolus)
  • Er is drukpijn aan de binnenzijde van de voet bij het eerste grote middenvoetsbeentje, net na het enkelgewricht (Os naviculare)


Heb je veel pijn als je op een van deze plekken duwt en/of is het onmogelijk om op de enkel te staan? Bel dan naar de huisarts.

Pijn bij verzwikte enkel op een van deze plekken, maar kun je nog wel op de enkel steunen?

Een fysiotherapeut kan helpen bij het stellen van een juiste diagnose van jouw enkelklachten

Behandelen van een verstuikte enkel


Wanneer je enkel omgezwikt is, hoef je niet altijd meteen naar de huisarts, eerste hulp of het ziekenhuis te strompelen. Kun je nog pijnvrij lopen, is je enkel niet dik of blauw en is hij alleen gevoelig als je hem maximaal oprekt? Dan hoef je niet meteen actie te ondernemen. Houd je enkel ingetapet of draag een brace om de enkel de nodige rust te geven. De meeste mensen kunnen op geleide van pijnklachten hun activiteiten weer rustig opbouwen.

Koelen bij een verstuikte enkel


Enkel verstuikt? Koelen en je voet omhoog! Dat wordt nog heel vaak gezegd. Maar het is niet altijd de beste manier van omgaan met je klachten. Koelen helpt goed tegen de pijn, maar het verminderd het letsel niet. Sterker nog, de kans wordt groter dat je breuken mist omdat je minder voelt! Als je zo veel pijn hebt dat je moeite hebt met staan, dan is het slim om je enkel te laten checken.

Een brace gebruiken bij een verstuikte enkel


Op het moment dat je nog niet zo lang geleden door je enkel heen gegaan bent, dan heb je het eerste jaar een vergrote kans om weer door je enkel te gaan. Op het moment dat jij een sport doet waarbij de kans op een enkelverstuiking groot is, kan het dragen van een brace helpen.


Er wordt door veel trainers aangegeven dat het dragen van een brace je banden ‘lui’ maakt en dat een brace alleen maar zorgt voor een grotere kans op een verzwikking. 


Op het moment dat je een brace draagt op de risicovolle momenten, zoals sporten, maar daarbuiten niet dan blijkt dat het dragen van een brace of gebruiken van tape zelfs helpt in het herstel! Het is vaak goedkoper om 3 - 4 keer langs te gaan bij de fysiotherapeut voor tape dan een brace aan te schaffen.

Naar de fysiotherapeut bij een verstuikte enkel


Het is wel verstandig om je enkel te laten nakijken als je jezelf in een van de onderstaande stellingen herkent.

  • Ik kan niet op mijn enkel staan
  • Ik heb zwelling rondom mijn enkelgewricht of voet
  • Mijn enkel blijft gevoelig na een verzwikking en de pijn neemt niet af
  • Mijn enkel voelt stijf aan sinds ik hem verzwikt heb
  • Ik heb last van een instabiele enkel en/of mijn enkel voelt instabiel aan
  • Ik ben al meerdere keren door mijn enkel gegaan


Bij recreatieve sporters volstaat een algemeen fysiotherapeut om een diagnose en behandelplan op te stellen. Ben jij een topsporter of vraag je het maximale van je lichaam tijdens je sport, dan kan het slim zijn om contact op te nemen met een (sport-)fysiotherapeut gespecialiseerd in jouw sport.


Bij Fysio in Stiphout proberen we altijd adviezen te geven over hoe je zelf klachten kunt voorkomen of verminderen bij een recidief. Een van de dingen die we doen is bijvoorbeeld adviezen via de mail of whatsapp doorgeven. 

Wat doet een fysio bij een verstuikte enkel?


Wanneer je twijfelt over je enkel, wanneer je advies wil en wanneer je extra steun nodig hebt in de vorm van bijvoorbeeld tapen dan kan het zinvol zijn om eens naar de fysiotherapeut te bellen. Een fysiotherapeut kan je helpen om een goede diagnose te stellen en een persoonlijk behandelplan op te stellen. Soms is het voldoende om 1 of 2 keer langs te komen, waarna je zelf met oefeningen aan de slag kunt. 


Wanneer je voor een eerste afspraak naar de fysiotherapeut gaat, wordt er altijd eerst gevraagd naar je klachten en wordt er een onderzoek gedaan.

Oefeningen na een verzwikking van je enkel bij de fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is gespecialseerd in klachten van het bewegingsapparaat. Wanneer bewegen om wat voor reden dan ook wat minder goed gaat dan is de fysiotherapeut de beste keus om jou te helpen.


Oefeningen zijn bijna altijd onderdeel van de behandeling van Fysio in Stiphout. Indien gewenst krijg je oefeningen via de whatsapp opgestuurd. Dan kun je het rustig nog eens nakijken.

Intapen van de enkel na een verzwikking van je enkel bij de fysiotherapeut

Een goede brace is in aanschaf best prijzig en wanneer je nog nooit eerder door je enkel bent gegaan best een flinke investering. Tegenwoordig zijn er veel fysiotherapeuten die enkels intapen. Bij accuut enkelletsel kan tape helpen voor extra steun. Uit onderzoek komt naar voren dat patiënten tape als heel positief beschouwen.


Preventieve adviezen na een verzwikking van je enkel bij de fysiotherapeut

Wist je dat je ook naar de fysiotherapeut kunt om klachten te voorkomen? Door te kijken naar je klachten, medische voorgeschiedenis, beweegpatroon en biomechanica kan een fysiotherapeut je helpen om persoonlijk en gericht advies te geven om enkelklachten in de toekomst te voorkomen.


Het is ook mogelijk om een rol tape aan te schaffen voor €15,-. Als je een rolletje tape aanschaft kunnen we je uitleggen hoe je je enkel zelf kunt intapen.

Voorkomen van een verstuikte enkel


Ongeveer 4 op de 10 mensen houden klachten die langer dan een jaar aanhouden. De manier waarop je door je enkel gegaan bent en de soort klachten die je hebt zeggen veel over de kans dat je nog een keer door je enkel heen gaat zwikken.


Enkelklachten worden regelmatig onderschat, waardoor klachten langer aanwezig blijven dan noodzakelijk. Ben je al vaker door je enkel gegaan, dan kan het zinvol zijn om naar de fysio te gaan. Niet alleen als je klachten hebt om je enkel te laten tapen, maar juist ook als je weinig klachten hebt. Met een gericht en persoonlijk oefenprogramma kun je de spieren rondom je enkel verbeteren op balans en kracht waardoor de kans op een nieuwe verzwikking flink afneemt.

De 'versterk je enkel' app voor oefeningen en adviezen om een enkelverzwikking te voorkomen


Heb je een tijd terug je enkel verzwikt en wil je de kans op een nieuwe verzwikking verkleinen? Dan kan het zinvol zijn om te gaan trainen. Wanneer je een voorspoedig herstel hebt gehad bij je eerste verzwikking dan is een volledig trainingsprogramma bij de fysiotherapeut vaak niet nodig. De ‘Versterk je Enkel’ App is kosteloos te downloaden en ontwikkeld door VeiligheidNL in samenwerking met (sport-)fysiotherapeuten en sportartsen op basis van wetenschappelijke literatuur. Ook zit er een keuzewijzer in die kan helpen met het uitzoeken van een brace.


Er zit zelfs een zorgzoeker in de app, waarmee je een fysiotherapeut bij jou in de buurt kunt vinden!

Neem contact op

Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!

 
 
 
 
 
unsplash