Onze praktijk verhuist binnenkort naar de kloosterstraat 6 in Stiphout
De exacte overgangsdatum is nog niet bekend. In de ontvangstbevestiging zullen we je laten weten of je afspraak op de Rootakkers of op de Kloosterstraat is. Tot we verhuisd zijn werkt Sophie alleen woensdag op de Rootakkers.
Tevreden? Schrijf een Review op Google of op Zorgkaart Nederland!
In spreektaal wordt conditie vaak uithoudingsvermogen genoemd. Om te weten wanneer je een goede conditie hebt is het belangrijk om te weten wat een goede conditie is. Op de vraag ‘wat is conditie’ is niet meteen één eenduidig antwoord. Een conditie is een omschrijving over ons lichaam en wat we lichamelijk kunnen presteren. Kortom: Conditie is een manier om te omschrijven hoe iemands fysieke uithoudingsvermogen is, waarmee je kunt uitdrukken hoe lang iemand een (intensieve) inspanning kan volhouden.
Wat ‘goed’ is, is afhankelijk van ieders individuele situatie. Er is om die reden dan ook niet één definitie van een goede conditie. Binnen de sport en in de zorg spreken we vaak over cardio-conditie of uithoudingsvermogen. Als een arts of fysiotherapeut het heeft over een ‘goede conditie’ of ‘gezonde conditie’ dan hebben het over het in staat zijn om je hartslag gedurende een periode omhoog te krijgen. Bij het verhogen van je hartslag en wanneer je dit een tijdje volhoudt vraag je training van je lichaam. Als iemand gedurende een (langere) periode zijn hartslag stabiel hoger kan houden dan in rust door te sporten dan spreken we over ‘een goede conditie’.
Moet ik stoppen met sporten bij vermoeidheid?
Het is niet altijd nodig om te stoppen met sporten of bewegen bij klachten van vermoeidheid wanneer je je conditie wilt verbeteren. Heb je last van misselijkheid, wordt je duizelig of heb je andere klachten die je in rust niet hebt? Dan kan het verstandig zijn om dit eens met de huisarts of een fysio te bespreken. Ook bij twijfel is het slim om contact op te nemen. Beter een keer te veel om hulp vragen dan een te weinig.
Op het moment dat het niet lukt om je dagelijkse dingen uit te voeren zonder moe te worden, dan spreek je van een conditieprobleem. Als je conditie niet goed is, heb je moeite met sporten, maar kun je ook klachten hebben in het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen.
Mensen met conditieproblemen hebben last van:
Veel mensen krijgen conditieproblemen door te weinig te bewegen. Vanuit het RIVM komt naar voren dat meer dan de helft van de volwassenen niet genoeg beweegt. Het is dus niet raar of vreemd als je conditieproblemen hebt. Vaak ontstaan conditieproblemen langzaam en worden ze in de tijd erger. Conditieproblemen kunnen ook ontstaan door ziekte (zoals bijvoorbeeld COPD) of na een blessure. Ook als je een tijd niet gesport hebt kun je minder conditie hebben.
Om gezond te blijven moet je als volwassene:
Er is natuurlijk wel een verschil tussen gezond blijven en fit zijn. Als je fysiek en mentaal fit bent, dan is de kans op conditieproblemen kleiner. Hiervoor is het van belang om regelmatig te sporten en jezelf uit te dagen om steeds iets beter te worden. Op die manier kun je conditieproblemen voorkomen.
Om conditieproblemen te voorkomen is het verstandig om
Hoe beter je op een gezonde manier met je lichaam bezig bent, hoe fitter je jezelf gaat voelen/
Er zijn verschillende redenen waardoor conditieproblemen kunnen ontstaan. De meest voorkomende reden van het ontstaan, maar ook het houden van, een conditieprobleem is niet genoeg bewegen.
Wanneer je last hebt van conditieproblemen doordat je een tijd minder hebt kunnen bewegen is het van belang om te zorgen dat allereerst de omstandigheden waardoor je een tijdje minder hebt kunnen bewegen zijn opgelost. Je ziet dat mensen vaak minder gaan bewegen als ze in een nieuwe levensfase komen, zoals wanneer ze gaan studeren, trouwen, een kind krijgen (bekkenpijn in de zwangerschap is een belangrijke reden van inactiviteit), van baan veranderen of wanneer er familie-omstandigheden zijn.
Naast inactiviteit kan ook een blessure zorgen dat je conditie minder wordt. Wanneer je door bijvoorbeeld een knieklacht [link PFPS] niet meer goed kunt wandelen of hardlopen, ga je automatisch anders of minder bewegen. Als je minder beweegt, dan neemt je conditie af. Het is niet meer dan logisch dat het dan niet zo goed lukt om weer te beginnen met opbouwen. Veel mensen proberen het eerst zelf voor ze om hulp vragen.
Nu zijn dit niet altijd dingen die je moet ‘oplossen’, maar het is wel heel goed om je ervan bewust te zijn dat het logisch is dat je niet altijd omstandigheden hebt die ideaal zijn om te werken aan je conditie of aan je lichaam. Vanuit onderzoek weten we ondertussen gelukkig wel ‘bewegen is goed, maar meer bewegen is beter’!
Wil je nou toch werken aan je conditie terwijl je een blessure hebt? Dan kan het raadplegen van een fysiotherapeut slim zijn. Een fysiotherapeut heeft een vierjarige opleiding afgerond (en diverse verplichte bij- en nascholingen) op het gebied van het bewegingsapparaat. Hierdoor kan een fysio jou goed adviseren over of het slim is om even rustig aan te doen, of dat je er juist beter aan doet om even een andere sport op te pakken.
Waar meer dan de helft van de ‘gezonde’ Nederlanders al moeite heeft om te voldoen aan de beweegnorm, is dit aantal in werkelijkheid dus veel hoger. Het is dan ook logisch dat je conditie minder is wanneer je last van een chronische aandoening. Voor mensen met heup- of knie artrose, chronische lage rugklachten, niet-aangeboren hersenletsel, longproblemen (zoals COPD of astma) of hart- en vaataandoeningen is het veel lastiger om in beweging te blijven. Deze mensen zien we dan ook vaker voor fysiotherapie voorbij komen.
Voor de mensen met een aandoening die beperkend werkt op het gebied van bewegen is het extra belangrijk om ondanks hun klachten in beweging te blijven. Afname van spierkracht en uithoudingsvermogen zorgt voor een hogere ziektelast en meer (ernstige) klachten. Voor mensen met een chronische aandoening is het verstandig om onder begeleiding hun conditie te trainen, dit kan bij een fysiotherapeut of een (gespecialiseerd) Personal trainer met een opleiding gericht op medische doelgroepen.
Er zijn verschillende manieren om te werken aan je conditie. We hebben hieronder wat conditie opbouw tips op een rijtje gezet.
Niet te snel willen opbouwen. Door heel snel heel veel te willen bewegen neemt de kans op overbelasten toe
Neem voldoende rust. Als je conditie opbouwt is het niet zo zinvol om slecht te slapen of twee trainingen op twee opeenvolgende dagen te doen
Kies een sport of beweegvorm die je leuk vindt of in ieder geval niet vervelend. Als je een hekel hebt aan de crosstrainer, dan zal het vast niet leuk worden om conditie op te bouwen
Zorg ervoor dat je je voeding op orde is. Een diëtiste kan hierbij helpen. Twijfel je welke diëtiste bij je past? We hebben een uitgebreid netwerk in de regio
Stel een (realistisch) doel voor jezelf. Een marathon gaan lopen in 6 weken is zelfs voor hele sportieve mensen heel ambitieus
Luister naar je lijf. Heb je (lichamelijke) klachten, zit je niet lekker in je vel of twijfel je over het trainen dan is het slim om het hier met een professional over te hebben.
Vraag om hulp. Het is echt niet erg om om hulp te vragen van een professional. Bij Fysio in Stiphout is het mogelijk om ook een hartslagmeting af te nemen
De fysiotherapeut kan helpen om je conditie te verbeteren door:
Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!
Fysio in Stiphout is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Fysio in Stiphout is onderdeel van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg, algemene voorwaarden zijn van toepassing bij alle producten en diensten. Let op, deze praktijk is volledig contractvrij. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze patiënten, maar kan het zijn dat je (een deel van) de behandelingen zelf moet betalen.
Copyright © 2021-2024 Alle rechten voorbehouden