Logo Fysio in Stiphout

Wat is COPD?

COPD is een verzamelnaam voor chronische (altijd aanwezige) longaandoeningen. Benieuwd naar wat COPD is, hoe je het herkent en wat je zelf kunt doen? Lees dan verder!

Percentage COPD patienten per regio in Nederland - Ondersteunend aan blog van Fysio in Stiphout over COPD

Er zijn bijna 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte. Er zijn ruim een half miljoen mensen die last hebben van de ziekte COPD.  De ziekte COPD is een aandoening waarbij de longblaasjes en longtakken zijn aangedaan. Jaarlijks overlijden er ruim 5000 mensen aan deze ziekte. COPD is een ernstige longziekte waar bijna 4% van de Brabantse bevolking last van heeft. 


COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). COPD is een verzamelnaam voor chronische (altijd aanwezige) longaandoeningen waardoor de longcapaciteit (hoeveel zuurstof je ter beschikking hebt) is afgenomen. Bij COPD zijn de longen beschadigd en kunnen niet goed meer herstellen. Wanneer je COPD hebt, zijn je longen niet in staat om voor een goede ademhaling te zorgen. Dagelijkse activiteiten gaan moeizaam, kosten veel energie en je kunt benauwd zijn. 

Oorzaken van COPD

De belangrijkste reden van het ontstaan van COPD is roken. Roken en/of meeroken beschadigt je longen. Hierdoor kunnen de longblaasjes afsterven (we noemen dit longemfyseem) of de longtakjes raken chronisch ontstoken (we noemen dit chronische bronchitis). Bij de meeste mensen is er een mengvorm aanwezig. Toch is COPD niet alleen bij rokers aanwezig. 

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD


Uit onderzoek komt naar voren dat roken de alle vormen van longaandoeningen verergert. Heb je gerookt? Dan is de kans groot dat je ooit in je leven een longaandoening gaat ontwikkelen. Roken maakt de klachten erger en versnelt het beloop van de ziekte.


Herken jij jezelf in de volgende uitspraken?

  • Ik heb conditieproblemen
  • Ik ben kortademig en benauwd
  • Ik heb veel slijm bij het hoesten


Dan is de kans aanwezig dat jij COPD hebt. Wanneer je jezelf hierin herkent, dan is het verstandig om eens contact op te nemen met de huisarts. Op basis van jouw verhaal, je klachten, luisteren naar de longen en een onderzoek naar jouw longcapaciteit (blaastest) kan beoordeeld worden of jij COPD hebt. 

Andere oorzaken van COPD


Hebben van een onderliggende (long-)aandoening

Wanneer je ernstige acute bronchitis hebt, een erfelijke aandoening aan je luchtwegen, een zware longontsteking, een klaplong of bijvoorbeeld ernstige astmaklachten dan kunnen de longen beschadigd raken. Een ziekte waarbij de longen beschadigd raken kan ook zorgen voor het ontstaan van COPD. Niet elke klacht aan je longen zorgt meteen voor COPD, maar als je regelmatig klachten hebt aan je luchtwegen dan neemt de kans op het ontwikkelen van COPD wel toe.


Werken met schadelijke stoffen

Wanneer je actief bent in de veeteelt, werkt als schilder of wanneer je te maken hebt met schadelijke stoffen neemt de kans op het ontwikkelen van COPD toe. Door ongezonde stoffen of gassen in te ademen ontstaan er littekens in de longen, sterven longblaasjes af of raken de longtakken geïrriteerd. Wanneer je lang genoeg werkt zonder je longen te beschermen met bijvoorbeeld een mondkapje herstellen je luchtwegen zich niet goed meer, waardoor COPD kan ontstaan.

Fijnstof is een van de oorzaken van COPD.

Fijnstof overschrijding Helmond

In Helmond is in 2022 de fijnstofnorm op 91 dagen overstegen. 

Luchtvervuiling


Luchtvervuiling (zoals bijvoorbeeld fijnstof) kan longaandoeningen zoals COPD verergeren en soms zelfs mee veroorzaken. Wanneer er regelmatig fijnstof in de lucht is neemt de kans op het ontwikkelen van hart-, vaat- en longaandoeningen toe. Fijnstof is verantwoordelijk voor 4% van de ziektelast in Nederland.

Uit onderzoek uit 2023 komt naar voren dat bijna elke gemeente in Nederland de adviesnorm voor fijnstof overschrijd. Bij mensen die COPD hebben neemt de kans op een acute longaanval toe wanneer er veel fijnstof in de lucht is. 

Met name in Limburg, Brabant en Zeeland wordt veel fijnstof in de lucht gemeten. Het is dan ook niet gek dat in deze provincies 3 tot 5% van alle inwoners last heeft van COPD!

COPD fysiotherapie in Stiphout

Winnaar Chronisch ZorgNet Award 2021

“Sophie verdient de Chronisch ZorgNet Award omdat ze een top therapeut is. Ze is een hardwerkende therapeut. Ze heeft hart voor haar beroep. Hart voor haar patiënten. En een hart voor de zorg! De beste therapeut die je maar wensen kan!"

Symptomen van COPD


Het belangrijkste symptoom van COPD is benauwdheid. Door de ontstekingen in de longen en afgestorven longblaasjes kun je last krijgen van vervelende klachten.


Bij COPD kun je last hebben van

  • Kortademigheid
  • Hoesten
  • Overmatige slijmproductie
  • Vermoeidheid
  • Verminderde spierkracht
  • Afgenomen spiermassa
  • Afgenomen conditie
  • Veranderingen in gewicht

Behandelen van COPD


Wanneer bij jou COPD gediagnostiseerd is dan kun je terecht bij een gespecialiseerd longfysiotherapeut. Longfysiotherapeuten kun je vinden op de zorgzoeker van de beroepsvereniging van fysiotherapeuten of op de website van Chronisch ZorgNet. Een longfysiotherapeut houdt zich bezig met klachten die een relatie hebben met het ademhalingsapparaat. Therapie bij de longfysio bestaat uit adviezen, ademtherapie en andere oefentherapie gericht op het verbeteren van het ademhalingsapparaat. 


In deze praktijk is Sophie gespecialiseerd in longfysiotherapie. Zij is aangesloten bij LongNet (Longnetwerk rondom het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en het St Anna Ziekenhuis in Geldrop), Fysuvo (Longnetwerk rondom Bernhoven Ziekenhuis) en Chronisch ZorgNet (Het landelijke multidisciplinaire netwerk van chronische aandoeningen). Sophie heeft in 2021 de landelijke Chronisch ZorgNet Award overhandigd gekregen voor haar inzet op het gebied van hart-, vaat- en longzorg in Nederland. 

Vergoeding fysio bij COPD

Neem contact op

Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!