Logo Fysio in Stiphout

Gezond blijven

Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn vinden we over het algemeen als mens minder leuk. Fysiek fit blijven en gezond oud worden is niet voor iedereen even makkelijk.  Gezond blijven doe je door gezond te leven. Maar wat moet je dan doen? Lees hieronder wat invloed kan hebben!

Factoren die invloed hebben op gezond ouder worden

Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op je gezondheid. Wanneer je weinig beweegt, rookt en veel alcohol drinkt is de kans dat je gezond oud wordt een stuk minder dan wanneer je matig bent met drinken en gezond eet. Toch zijn er ook factoren waar je minder invloed op kunt uitoefenen. Gezondheid is een optelsom van je erfelijke factoren, je omgeving en wat je zelf doet aan je gezondheid. Hieronder kun je wat factoren vinden die invloed hebben op je gezondheid.

Gezondheidsfactor 1 - Leeftijd


Hoe ouder je bent, hoe ouder je cellen. Op het moment dat je ouder wordt, neemt het herstellende vermogen in je lichaam wat af. Dit is een heel normaal en natuurlijk proces, wat afhankelijk van je genen. Je kunt dit proces wel vertragen door je leefstijl te optimaliseren. Wist je dat krachttraining bijvoorbeeld goed is om je cellen jong te houden?

Gezondheidsfactor 2 - Bewegen als medicijn


Er wordt al jarenlang veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe veel je zou moeten bewegen om gezond te kunnen blijven. Er zijn hiervoor verschillende ‘beweegnormen’ ontwikkeld die wisselen per leeftijdscategorie en per activiteitenniveau. Meer dan de helft van de volwassenen beweegt niet voldoende, waardoor de kans op blessures en ziektes toeneemt. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je om als volwassene gezond te blijven minimaal aan de volgende eisen moet voldoen:

 Minstens 150 minuten per week verdeeld in blokjes van minimaal 10 minuten over verschillende dagen in de week matig intensief bewegen door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen

  • Minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen
  • Voorkomen dat je langere tijd stil achter elkaar zit

Gezondheidsfactor 3 - Rook niet en drink met mate


Hoewel er echt mensen zijn die honderd jaar of zelfs ouder worden als ze dagelijks drinken en regelmatig roken is dit helaas niet voor iedereen het geval. Roken en drinken zorgt voor beschadigingen van cellen, waardoor het verouderingsproces van je lichaam sneller gaat. Roken en drinken verhoogt de kans op hart- en vaatproblemen, longklachten en geeft zelfs een vergrote kans op kanker. Roken en drinken heeft ook invloed op de afvoer van afvalstoffen in je lichaam, waardoor je minder snel herstelt van een blessure en sneller overbelastingsklachten oploopt. 

Gezondheidsfactor 4 - Krachttraining als medicijn


Uit onderzoek komt naar voren dat mensen met meer spiermassa sneller herstellen na een operatie, beter uit chemotherapie komen, minder gewrichtsklachten hebben en zelfs minder snel een blessure oplopen. Bijkomend voordeel van een hogere spiermassa is dat je meer verbrandt. Hoe sterker je spieren, hoe beter je metabolisme. Krachttraining is een van de meest efficiënte manieren om te werken aan je gezondheid. 

Gezondheidsfactor 5 - Slaap


Niet alleen je fysieke gesteldheid, maar ook hoe je jezelf mentaal voelt heeft invloed op je gezondheid. In deze praktijk wordt gewerkt vanuit het model van positieve gezondheid. Dit is een benadering binnen die binnen de (onder andere fysiotherapeutische) gezondheidszorg gezondheid benaderd vanuit een breed perspectief. De nadruk van deze methode ligt op het aanpassingsvermogen van mensen, in plaats van beperkingen of ziektes. 

Gezondheidsfactor 6 - Mentale gesteldheid


Niet alleen je fysieke gesteldheid, maar ook hoe je jezelf mentaal voelt heeft invloed op je gezondheid. In deze praktijk wordt gewerkt vanuit het model van positieve gezondheid. Dit is een benadering binnen die binnen de (onder andere fysiotherapeutische) gezondheidszorg gezondheid benaderd vanuit een breed perspectief. De nadruk van deze methode ligt op het aanpassingsvermogen van mensen, in plaats van beperkingen of ziektes. 

Positieve Gezondheid


Volgens de wereldgezondheidsorganisatie is gezondheid ‘Een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden en niet alleen maar de afwezigheid van ziekte of gebrek’. Hoewel dit natuurlijk een prachtige omschrijving is, is het voor veel mensen niet volledig. Het kan van dag tot dag schelen hoe je jezelf voelt en is afhankelijk van diverse factoren. Het model van positieve gezondheid is een manier om naar gezondheid te kijken waar in deze praktijk veel gebruik van gemaakt wordt. 

Model van positieve gezondheid

Geen fysieke klachten hebben is niet hetzelfde als gezond oud worden


Gezond ouder worden is voor veel Nederlanders een doel wat we wel willen behalen, maar hoe je daar komt is moeilijk. Gezond oud worden kost energie en tijd. Het is niet altijd voldoende om ‘gewoon’ op tijd naar bed te gaan, ‘normaal’ te eten en ‘voldoende’ te bewegen. Elk mens en daarmee ook elk lichaam is uniek. De hoeveelheid voeding die voor jouw lijf al meer dan genoeg is om fit te zijn en te blijven, kan voor een ander net genoeg zijn om de week mee door te komen. Het kan best moeilijk zijn om te ontdekken wat voor jouw lichaam en jouw gezondheidstoestand werkt. Een fysiotherapeut die affiniteit heeft met leefstijl kan je mogelijk helpen.

Check bij je Huisarts om inzicht te krijgen in je gezondheid


Het eerste aanspreekpunt als het gaat om je gezondheid is de huisarts. Jouw huisarts heeft als het goed is een uitgebreid dossier van jou. De huisarts krijgt alle brieven vanuit het ziekenhuis en vanuit zorgverleners waar je geweest bent. Elk belletje over een verkoudheid of klacht wordt geregistreerd, dus de huisarts heeft een overzicht van alle klachten die je in het verleden ooit gehad hebt. Twijfel je over je gezondheid, wil je weten wat je zelf al zou kunnen doen en wil je dat er iemand die je medische geschiedenis kent meekijkt? Dan kan de huisarts een bezoek brengen een goed idee zijn.


Bij een aantal huisartsen is het mogelijk om jaarlijks een uitgebreide check te laten doen, waarbij bloed wordt geprikt en je een gesprek hebt met de praktijkondersteuner. Bij veel huisartsen die dit aanbieden krijg je standaard een uitnodiging rondom je verjaardag. Vaak wordt dit pas gedaan vanaf 50 of 60 jaar, maar als je huisarts deze check aanbiedt dan kan je ook eerder al worden meegenomen in de jaarlijkse check. Let op, niet elke huisarts biedt dit aan en niet alle gezondheidsklachten kun je hiermee in- of uitsluiten. 

De Fysiotherapeut is de expert op het gebied van bewegen


Fysiotherapeuten hebben een volwaardige HBO-opleiding afgerond over het bewegend functioneren van de mens. Elke algemeen fysiotherapeut heeft 4 jaar gestudeerd om inzicht te krijgen in spieren, gewrichten, zenuwen en hoe deze samen moeten werken om te kunnen bewegen. Binnen de fysiotherapie kun je jezelf daarna specialiseren in verschillende deelgebieden. 


De meeste mensen denken aan een fysiotherapeut als ze moeite hebben met bewegen of als er al pijnklachten bestaan. Toch kan een fysiotherapeut ook preventief screenen op gezondheidsrisico's. We noemen dit een preventieve screening

Wat doet een fysiotherapeut bij een preventieve screening?


Bij een preventieve screening wordt gedurende een uur gekeken naar jouw medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik, blessures uit het verleden, je beweeggedrag en wordt gekeken naar welke factoren een risico zijn op het ontwikkelen van een bewegingsgerelateerde klacht. Je kunt bij de meeste verzekeringen (een deel van) deze kosten terugvragen wanneer je aanvullend verzekerd bent.

Risico-inschatting op basis van voorgeschiedenis


Klachten ontstaan niet altijd 'zomaar'. Meestal is er wel sprake van een accuut ontstaansmoment of komen klachten tot uiting als je minder fit bent. Op basis van je medische voorgeschiedenis, blessurehistorie en je huidige beweeggedrag kan een fysiotherapeut samen met jou kijken naar wat een mogelijke voorspeller is op het ontwikkelen van bewegingsgerelateerde klachten. Wist je bijvoorbeeld dat er een relatie is tussen roken en langdurige lage rugklachten? Of dat regelmatig sporten de kans op spanningsgerelateerde nek- en schouderklachten verminderd? 

Beoordelen bewegelijkheid gewrichten


Om fit ouder te worden hebben je genoeg bewegelijkheid nodig in je gewrichten en moeten je spieren voldoende lengte hebben. Een verminderde mobiliteit in een gewricht vergroot de kans op lokale overbelasting. Door inzicht te krijgen in welke gewrichten je minder bewegelijk bent en in welke spieren hierbij betrokken zijn kun je klachten op de lange termijn voorkomen. Bij veel mobiliteitsproblemen zien we op de langere termijn een disbalans ontstaan tussen spiergroepen, waardoor je klachten kunt gaan ontwikkelen. Wanneer je weet waar je minder flexibel bent, kun je gericht gaan rekken om klachten te verminderen of te voorkomen. 

Advies over Houding en Bewegen


Mensen die voldoende bewegen en geen conditieproblemen ervaren hebben minder kans op het ontwikkelen van klachten. Er zijn richtlijnen vastgesteld waaraan je minimaal zou moeten voldoen om klachten te voorkomen, maar wat je daadwerkelijk nodig hebt kan soms meer zijn. Met persoonlijke tips en adviezen, die voor jou op maat gemaakt zijn kun je aan de slag met het voorkomen van klachten. Na afloop van de preventieve screening ontvang je een mail met daarin een document over jouw gezondheidsfactoren en de besproken tips en adviezen. Ook kan er samen gekeken worden naar welke sport bij jou zou kunnen passen, mocht je daar behoefte aan hebben.

Gezondheidsinzicht verbeteren


In deze praktijk kijken we niet alleen naar klachten, maar ook naar jou als mens. We gaan samen met jou op zoek naar wat maakt dat klachten zijn ontstaan en hoe je deze het beste kunt behandelen. Vragen die hierbij worden meegenomen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat geeft energie en wat kost energie? 
  • Welke dingen doe je in het dagelijks leven waardoor klachten blijven bestaan? 
  • Hoe kan je als je ‘uitbehandeld’ bent straks doen om te voorkomen dat de klachten terugkomen?

Door je deze vragen te stellen proberen we te helpen om het inzicht in jouw klachten te vergroten om zo te zorgen dat je zo veel mogelijk zelf kunt doen en de behandelingen bij de fysiotherapeut zo efficiënt mogelijk worden.

Drie Tips


Om zelf te werken aan gezondheid

1.


Stoppen met roken

Uit onderzoek komt naar voren dat roken zorgt dat ontstekingen moeilijker genezen, dat je meer moet hoesten en dat de doorbloeding ervan verminderd. Hierdoor neemt de kans toe op diverse gezondheidsproblemen.


Stoppen met roken is dan ook een van de belangrijkste adviezen die we je kunnen meegeven omdat roken echt invloed heeft op het voorkomen van klachten

2.


Blijven bewegen

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking beweegt te weinig en heeft een passieve leefstijl. Een passieve leefstijl zorgt voor minder activatie van je lichaam, pijnklachten en een vicieuze cirkel.


Het is lastig om deze te doorbreken, maar door binnen je eigen mogelijkheden te blijven bewegen maak je dat je lichaam soepeler wordt en blijft.

3.


Check-up

Af en toe een keer kijken naar hoe het gaat met je lijf, controleren of de bewegelijkheid van spieren en gewrichen afdoende is of bijvoorbeeld een gesprek over jouw beweegpatroon kan veel inzicht geven in je gezondheid.


Benieuwd naar wat je zelf kunt doen? Laat een preventieve screening uitvoeren!

Neem contact op

Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!