Logo Fysio in Stiphout

Hartrevalidatie in Stiphout (Helmond) bij een gespecialiseerd fysiotherpeut

Hartrevalidatie is een programma gericht op herstel bij hartproblemen. Hartrevalidatie kan worden gedaan in het ziekenhuis, in een revalidatiecentrum of bij een gespecialiseert hartfysiotherapeut. Hartrevalidatie is geschikt voor alle mensen met een hartaandoening.


Hartrevalidatie in de buurt of in het ziekenhuis?


Hartrevalidatie in een ziekenhuis en in een revalidatiecentrum duurt meestal 6 tot 12 weken. Bij een gespecialiseerd hartfysiotherapeut kan dit langer, maar niet voor alle klachten kun je bij de hartfysio terecht. Hartrevalidatie in het ziekenhuis en in een revalidatiecentrum wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering. 


De Hartrevalidatie in onze praktijk in Helmond (Stiphout) heeft beperkte wachttijden, terwijl je in het ziekenhuis vaak een aantal weken moet wachten voor je terecht kunt vanwege de drukte. Maar of je bij een ziekenhuis, revalidatie of bij de hartfysiotherapeut mag sporten hangt af van de soort hartklachten die je hebt en het ‘risico’ wat je kunt lopen bij sporten en bewegen.

Hartrevalidatie in Helmond

Reanimatie


Sophie Delemarre laat zich minimaal één maal per jaar bijscholen in reanimatie en AED. 

Er hangen binnen een veilige afstand van de praktijk af 2 AED's, dus zo proberen we extra veiligheid voor jou als patient in te bouwen!

Voor wie is hartrevalidatie?

Hartrevalidatie is geschikt voor (bijna) alle hart- en vaatproblemen. Je leert bij hartrevalidatie je grenzen opnieuw kennen en leert hoe je sterker en fitter wordt. Je kunt in aanmerking komen voor hartrevalidatie:

  • Na een hartinfarct
  • Na een operatie aan een van je hartkleppen
  • Na een ablatie-behandeling (blokkering van elektrische prikkel in het hart)
  • Na een dotter-behandeling 
  • Na een stent-plaatsing
  • Na een bypass operatie
  • Waneer je een pacemaker of een ICD (implanteerbare cardiovert defibrillator) hebt gekregen
  • Bij hartfalen
  • Als je last hebt van hartkrampen (angina pectoris)
  • Na een harttransplantatie
  • ‘Vrouwenhart’kwalen zoals Coronaire Vaatdisfunctie
  • Hart- en vaatproblemen in de zwangerschap

Wat doe je bij hartrevalidatie?

Hartrevalidatie in het ziekenhuis of in een revalidatiecentrum wordt vaak in groepsverband gedaan. Hierbij heb je informatie-bijeenkomsten, bijeenkomsten over bewegen en over onstpannen, is er ruimte voor psychische herstel en train je onder begeleiding van een hartfysiotherapeut.


Hartrevalidatie bij de fysiotherapeut buiten het ziekenhuis en de revalidatie noem je ‘Hartrevalidatie in de eerste lijn’. Bij een gespecialiseerd hartfysiotherapeut kun je onder begeleiding sporten en wordt gewerkt aan jouw persoonlijke doelen.


Sophie Delemarre is bezig met de opleiding tot hartfysiotherapeut. Wil je weten of je met jouw klachten al bij haar terecht kan en mag? Neem contact of via de mail of telefonisch (bellen of whatsapp)

Sophie Delemarre

Sophie Delemarre is aangesloten bij het landelijke netwerk Chronisch ZorgNet.

Intake hartrevalidatie in Stiphout (gemeente Helmond


Voor je kunt beginnen met hartrevalidatie bij de fysio wordt een intakegesprek (en fysiotherapeutische onderzoeken) gepland. Bij dit intakegesprek wordt er uitgebreid gevraagd naar je medische voorgeschiedenis, medicatielijst, wat je doelen zijn en wat invloed kan hebben op je herstel. Ook zal er een afspraak gemaakt worden om te evalueren hoe het gaat, zo houden we samen inzicht in hoe het met je gaat en kunnen we gericht aan een doel werken!


Niet alle hartklachten zijn geschikt voor een hartfysiotherapeut buiten het ziekenhuis. Heb jij ernstige hartritmestoornissen tijdens inspanningen, onderliggend leiden of is het risicovol om te trainen met jouw hartklachten? Dan is hartrevalidatie bij een fysiotherapiepraktijk voor jou mogelijk niet de slimste keuze.


Hartrevalidatie wordt meestal gedaan na verwijzing. In sommige gevallen kun je (een deel) van de behandelingen uit je verzekering krijgen. Twijfel je of hartrevalidatie iets voor je is? Stuur dan een mail naar info@fysioinstiphout.nl

Wat moet ik de eerste afspraak meenemen naar de hartrevalidatie?

Identiteitskaart en verzekeringspas


Om je te kunnen inschrijven om (een deel) van je behandelingen vergoed te krijgen vragen we je om voor de afspraak een inschrijfformulier in te vullen. Twijfel je of hartrevalidatie vergoed wordt? Vraag dit dan voorafgaand aan de afspraak bij ons na. Zo kom je niet voor verrasingen te staan!

Verwijzing en medicatielijst


We hebben het liefst zo veel mogelijk informatie vooraf, zo kunnen we tijdens de intake gerichter vragen aan je stellen!

Makkelijk zittende kleding


Het kan zijn dat we wat testjes willen afnemen om een inschatting te maken van je conditie en/of kracht bij de eerste afspraak. Sportkleding hoeft niet, maar hoge hakken zijn ook niet superhandig om aan te trekken.

Behandelingen voor hartrevalidatie in Stiphout (gemeente Helmond


Om jouw persoonlijke doelen te bereiken wordt altijd met jou persoonlijk afgestemd hoe de behandelingen eruit gaan zien. Het is bij ons in de praktijk mogelijk om individueel en in (kleine) groepjes te trainen. In de hartrevalidatietraining is aandacht voor kracht- en conditietraining.


Naast de kracht- en conditietraining is er tijd om te werken aan je leefstijl. Uit onderzoek komt naar voren dat stress, slecht slapen, roken en voeding invloed kunnen hebben op herstel van hart- en vaatproblemen. Op een positieve manier wordt gekeken naar wat je al goed doet en waar nog wat dingen verbeterd zouden kunnen worden. Wat het belangrijkste is, is dat je het ook moet kunnen volhouden als je ‘klaar’ bent namelijk! Aan het einde van je hartrevalidatie gaan we kijken naar of de doelen behaald zijn en hoe je resultaat wat je hebt behaald kunt vasthouden. We werken ook veel samen met diverse sportclubs, diëtisten, psychologen en ergotherapeuten uit de regio. 


Mailadres Hartrevalidatieinfo@fysioinstiphout.nl

Met welke hartklachten mag je bij de fysiotherapeut hartrevalidatie volgen?


Sophie Delemarre is gecertificeerd vaat-, long- en coronatherapeut en is (naar verwachting) eind 2023 klaar met de opleiding hartrevalidatie. Met de volgende klachten kun je nu al terecht bij Sophie:

  • Lichte hartritmestoornissen
  • Hartklachten in combinatie met vaatlijden of COPD
  • Zwangeren met vaatproblemen en zwangerschapsdiabetes
  • Stabiele hartklachten in combinatie met aandoeningen die invloed hebben op het inspanningsvermogen (denk aan COPD; diabetes mellitus; CVA; vaatlijden)


Ook wanneer je in het ziekenhuis al een hartrevalidatietraject gehad hebt, maar het gevoel hebt nog meer winst te kunnen behalen door gerichte training dan kun je bij ons terecht!

Hoe vind ik een goede hartfysio?

Wil je weten waar je een geregistreerd hartfysiotherapeut kunt vinden? Kijk dan eens op de website van Chronisch ZorgNet. Deze landelijke organisatie heeft een overzicht van alle hartfysiotherapeuten met een gedegen opleiding in heel Nederland.


Hartslagmeting


Gedurende de hele training wordt jouw hartslag continue gemonitord en bijgehouden. Zo houd je overzicht van je eigen trainingsvoortgang, wordt je continue in de gaten gehouden of alles goed gaat met de frequentie van hartslag én kan in de gaten gehouden worden of je in de goede hartslagzone aan het trainen bent!

Neem contact op

Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!