Onze praktijk verhuist binnenkort naar de kloosterstraat 6 in Stiphout
De exacte overgangsdatum is nog niet bekend. In de ontvangstbevestiging zullen we je laten weten of je afspraak op de Rootakkers of op de Kloosterstraat is. Tot we verhuisd zijn werkt Sophie alleen woensdag op de Rootakkers.
Tevreden? Schrijf een Review op Google of op Zorgkaart Nederland!
Je longen bestaan uit longtakken (bronchiën) en longblaasjes (alveoli). De longblaasjes zijn bolvormige zakjes waar de gaswisseling plaats vindt. De zuurstof in de longen gaat via de longblaasjes naar het bloed toe. Bij mensen met longfibrose werkt dat minder goed.
Bij longfibrose worden de longen stugger door het littekenweefsel rondom de longblaasjes. Door de littekens die ontstaan bij longfibrose worden de longen stugger, kleiner in volume en kunnen patienten kortademig worden. De littekens van longfibrose zijn onherstelbaar.
Een groot deel van de ziektes die je aan je longen kunt hebben uiten zich door hoesten en benauwheid. Dit is ook het geval bij longfibrose. In een later moment van de ziekte worden dagelijkse dingen zoals traplopen, fietsen en wandelen moeilijker en uiteindelijk kunnen je vingers en nagels bol gaan staan als gevolg van chronisch zuurstoftekort.
De volgende symptomen komen vaak voor bij longfibrose:
Er zijn vier verschillende vormen van longfibrose.
Erfelijke longfibrose
Longfibrose is een zeldzame longaandoening die binnen families vaker voor kan komen. Deze aandoening heeft namelijk ook een erfelijke component die meespeelt. Van de honderd mensen met longfibrose hebben 10 tot 15 personen een erfelijke variant van longfibrose. Binnen bepaalde families komt het dan vaker voor.
Longfibrose door blootstelling aan giftige stoffen
Door het inademen van giftige stoffen kunnen beschadigingen in de luchtwegen ontstaan. Vaak is deze vorm van longfibrose beroepsgerelateerd. Mensen die werken in metalen, vezels zoals glasvezel, steenwol en natuurlijk asbest, met stenen of waarbij dampen vrijkomen hebben een grotere kans op longfibrose. Beroepsgroepen waarbij van oudsher vaker longfibrose gevonden worden zijn in de bouw, schilders, lassers en mensen die werken in mijnen. Deze vorm van longfibrose kan ook samengaan met vormen van longkanker.
Longfibrose door inademen van organische stoffen
Organische stoffen zijn stoffen die uit de natuur komen. Ook deze stoffen kunnen schadelijk zijn en littekens veroorzaken. In de volksmond wordt deze vorm van longfibrose ook de duivenmelkerslong, kaasmakerslong, champignonkwekerslong of de boerenlong genoemd.
Longfibrose door infecties
Bij sommige infecties aan de longen kunnen ook littekens ontstaan. In enkele gevallen ontstaat dit door een longontsteking, maar vooral bij tuberculose en legionella komt dit vaker voor. Deze vorm van longfibrose is maar zelden ernstig.
Longfibrose door medicatiegebruik
Medicatie heeft altijd bijwerkingen. Bij sommige vormen van medicatie kan het zijn dat je longfibrose kunt ontwikkelen als je hiervoor gevoelig bent. Deze vorm van longfibrose komt minder vaak voor.
Longfibrose door bestraling
Bij mensen met kanker of die werkzaam met radioactief materiaal kunnen ook littekens ontstaan. Deze klachten worden vaak pas jaren
Longfibrose door een onderliggende auto-immuunziekte
Bij mensen met een auto-immuun ziekte kan longfibrose een van de uitingen hiervan zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is sarcoidose. Mensen met sarcoïdose hebben vaker longfibrose bijvoorbeeld
Longfibrose met een onbekende ooraak
In sommige gevallen is het niet duidelijk hoe de longfibrose ontstaan is. Op het moment dat er geen duidelijke oorzaak te vinden is noemen we dit 'longfibrose met een onbekende oorzaak'.
Op het moment dat je twijfelt of er bij jou sprake is van longfibrose, is het verstandig om de huisarts te bellen om hiermee te overleggen. Op basis van een gesprek over je klachten kan dan worden gekeken waardoor jouw benauwdheidsklachten zijn ontstaan. Op het moment dat de huisarts aan longfibrose denkt zal je doorgestuurd worden naar een longarts die verder onderzoek gaat doen.
Enkele onderzoeken die vaker worden gedaan om de diagnose van longfibrose te stellen zijn:
Mensen met longfibrose kunnen niet genezen, maar de klachten kunnen wel verminderd worden met medicatie en het optimaliseren van leefstijl.
Longfibrose is ongeneeslijk. Dat betekent dat hetgeen wat beschadigd is, niet meer terug kan groeien. Er is nog geen behandeling bekend die longfibrose kan genezen. Het verminderen van de klachten van longfibrose wordt gedaan door een combinatie van medicatie, veranderingen in leefstijl en fysiotherapie. Met behulp van therapie kan longfibrose jarenlang stabiel blijven. In sommige gevallen kan een longtransplantatie ook een optie zijn.
Longfibrose is een ernstige aandoening. Het verloopt bij iedereen anders en varieert enorm van persoon tot persoon. Met een goed behandelplan kunnen klachten wel een aantal jaar stabiel blijven. Gemiddeld genomen is de levensverwachting 3 tot 5 jaar na het stellen van de diagnose.
Een fysiotherapeut met de specialisatie long houdt zich bezig met het verbeteren van het ademhalingsapparaat. De longfysiotherapeut kan je helpen om meer controle te krijgen over je ademtechniek door ademtraining, maar kan je ook adviseren over leefstijl, kan ondersteunen in het op de juiste manier innemen van puffers en kan jou onder begeleiding trainen om je spierkracht en conditie zo veel mogelijk te optimaliseren.
De fysiotherapeut kan helpen om beter met de klachten om te gaan door:
Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!
Fysio in Stiphout is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Fysio in Stiphout is onderdeel van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg, algemene voorwaarden zijn van toepassing bij alle producten en diensten. Let op, deze praktijk is volledig contractvrij. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze patiënten, maar kan het zijn dat je (een deel van) de behandelingen zelf moet betalen.
Copyright © 2021-2024 Alle rechten voorbehouden