Logo Fysio in Stiphout

Zwangerschapsdiabetes voorkomen en behandelen

Zwangerschapsdiabetes of zwangerschapssuiker is een tijdelijke vorm van diabetes. Zwangerschapsdiabetes kan ernstige gevolgen hebben voor jou en je ongeboren baby, het is dus van belang om zo snel mogelijk te zorgen dat bloedsuikerspiegel verbeterd.

Wat is zwangerschapsdiabetes?


Door veranderingen van je hormonen verandert er veel in je lijf als je zwanger bent. Een van de dingen die verandert is je bloedsuikerspiegel. Doordat deze verandert moet er meer insuline (een hormoon wat zorgt dat suiker uit voeding terecht komt in je cellen) aangemaakt worden. Op het moment dat dit systeem uit balans raakt tijdens je zwangerschap kun je zwangerschapsdiabetes ontwikkelen. Bij de meeste zwangeren maakt het lijf dit gewoon aan, maar als dit niet goed werkt dan heb je tijdelijk te weinig insuline in je lichaam. Er komt dan meer suiker in je bloed.


Trainingen voor dames met zwangerschapsdiabetes worden gegeven in onze praktijk in Helmond (Stiphout) onder begeleiding van een geregistreerd vaatfysiotherapeut.

Symptomen van zwangerschapsdiabetes

Een van de testen die ze doen bij het bloedprikken als je zwanger bent is het testen van je bloedsuikerspiegel. De meeste vrouwen merken namelijk niet direct dat ze een te hoge suiker hebben in hun zwangerschap. Om die reden wordt er bij de verloskundige dan ook bloed geprikt hierop.


Sommige zwangeren merken wel iets van zwangerschapsdiabetes. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen de volgende dingen opmerken

  • Veel moeten plassen
  • Dorst die ook blijft als je veel drinkt
  • Vermoeidheid
  • Jeuk

Blijven sporten in je zwangerschap bij Fysio in Stiphout (Helmond)

Zwangerschapsdiabetes is slecht voor je baby en voor jou

Wanneer je op internet zoekt naar de gevolgen van zwangerschapsdiabetes, dan zie je vooral voorbij komen dat je kind te groot kan zijn en dat hierdoor de bevalling zwaarder is. Maar wist je dat je dat dit ook gevolgen heeft voor de ontwikkeling van de organen van je baby? Ook heb je een grotere kans op het krijgen van een vroeggeboorte en is de kans groter dat je kind op latere leeftijd diabetes ontwikkeld. Als je al vroeg in de zwangerschap te hoge bloedsuikerwaardes hebt, dan kan dit zelfs zorgen voor aangeboren afwijkingen.


Ook voor jou kan zwangerschapsdiabetes flinke gevolgen hebben. Mensen met problemen op het gebied van hun bloedsuiker hebben een grote kans om hart- of vaatziekten te ontwikkelen. Ook kun je sneller moe worden en heb je een grotere kans op het krijgen van een postnatale depressie.


Samengevat:

  • Zwangerschapsdiabetes zorgt voor een hoger risico op diabetes op latere leeftijd voor jou en voor je baby
  • Zwangerschapsdiabetes kan zorgen voor een te zware baby en hiermee problemen bij de bevalling
  • Zwangerschapsdiabetes kan zorgen voor ontwikkelingsproblemen van de organen van je baby
  • Zwangerschapsdiabetes verhoogd de kans op een hoge bloeddruk en andere hart- en vaatproblemen
  • Zwangerschapsdiabetes zorgt voor een grotere kans op urineweginfecties (blaasontsteking)
  • Zwangerschapsdiabetes vergroot de kans op een postnatale depressie


Je loopt meer risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes als:

  • Je te zwaar bent (geworden) in je zwangerschap
  • Je familie hebt met diabetes type 2
  • Je in een andere zwangerschappen een te hoge bloedsuiker of zwangerschapsdiabetes hebt gehad
  • Je in een andere zwangerschap een baby hebt gekregen van meer dan 4500 gram
  • Je een miskraam hebt gehad
  • Je bekend bent met hart- of vaatziektes

Dit zijn een aantal van de bekendste risicofactoren. Er zijn nog meer aspecten die invloed hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes, maar hier kan je verloskundige je heel veel over vertellen.

Zwangerschapsdiabetes behandelen


Benieuwd naar wat behandelopties zijn voor zwangerschapssuiker en hoe je er zelf invloed op kunt uitoefenen? Lees hieronder verder!

Zwangerschapsdiabetes met medicatie behandelen


Meestal volstaat het om zwangerschapsdiabetes te behandelen met voeding- en beweegadviezen, maar als dit niet genoeg helpt dan kan er gekozen worden voor medicatie. Bij zwangerschapsdiabetes heb je te weinig insuline voor de bloedsuikers die je hebt. De behandeling bij diabetes met medicatie bestaat uit prikken of pillen met insuline.

Zwangerschapsdiabetes natuurlijk behandelen


Het grootste deel van de zwangeren kunnen toe met adviezen op het gebied van voeding en beweging. Sport en bewegen in je zwangerschap is goed voor de bloedsuikerspiegel. Fysiek bezig zijn verbetert de werking van insuline en helpt om de bloedsuikerwaardes onder controle te houden.


De beste behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat uit de combinatie van gezonde voeding en bewegen. Waarom is gezonde voeding zo van belang bij zwangerschapsdiabetes? Omdat je bloedsuikerspiegel afhankelijk is van de voeding en voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Te snel aankomen en het beperken van de inname van koolhydraten (zoals suiker!) helpt om de bloedsuikerspiegel te verbeteren. Gezond en veelzijdig eten is hierin van belang. Een gespecialiseerd diëtiste kan je hierbij helpen. Twijfel je welke diëtiste het beste bij jou past? We hebben contact met alle diëtisten uit de regio en helpen je graag aan de beste persoon voor jou!

Trainen met behulp van zwangerschapsyoga in Stiphout


Zwangerschapsyoga bestaat uit een mix van specifieke yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Dit helpt je om tijdens de zwangerschap in balans te komen, creëert zelfbewustzijn, houdt je lichaam fit en soepel en geeft meer rust.


Bij Fysio in Stiphout werken we samen met Yoga met Nicole, zij bied zwangerschapsyoga aan in Stiphout (gemeente Helmond)

meer bewegen


Wandelen is een eenvoudige manier om meer in beweging te komen, zonder dat je (te) veel van je lichaam vraagt!

Zwangerschapsyoga in Stiphout gemeente Helmond

Wie behandelt zwangerschapsdiabetes?


Bij zwangerschapsdiabetes is het van belang om naar alle factoren die invloed op jouw lichaam hebben te kijken. Het is belangrijk om niet alleen naar je eten te kijken, maar ook naar je beweegpatroon en je zwangerschap. Het kan helpen als je zorgverleners elkaar kennen en weten wanneer ze moeten doorsturen!

De bekkenfysio en de vaatfysio kunnen samen helpen jou in beweging te krijgen en te houden!

bekkenpijn tijdens de zwangerschap hoeft geen beperking te zijn om te blijven bewegen!

Samenwerking bekkenfysiotherapeut en vaatfysiotherapeut


Een bekkenfysiotherapeut helpt je bij klachten in en rondom de bekkenbodem, waardoor ze veel zwangeren behandelen. De vaatfysiotherapeut richt zich meer op het trainen van het hele hart-, vaat- en longsysteem en zal eerder met je gaan oefenen, bewegen en sporten dan lokaal aan de slag gaan. Er wordt bij de vaatfysiotherapeut aan je kracht, conditie en uithoudingsvermogen gewerkt.


Een vaatfysiotherapeut werkt wel vaak samen met de bekkenfysiotherapeut, sommige oefeningen kun je namelijk beter niet doen in je zwangerschap. Een vaatfysiotherapeut die samenwerkt met een bekkenfysiotherapeut kan je dan ook goed helpen met wat wel en niet verstandig is in welke week van je zwangerschap!


Het doen van de juiste oefeningen kan helpen bekkenklachten te voorkomen.

Samenwerking verloskundige en vaatfysiotherapeut


Een verloskundige denkt bij de fysiotherapeut snel aan een bekkenfysiotherapeut. De bekkenfysiotherapeut houdt zich voornamelijk bezig met het bekken en niet altijd evenveel met het uithoudingsvermogen of krachttraining. Een verloskundige kan ervoor kiezen om je door te sturen naar een vaatfysiotherapeut om je te helpen om fitter de zwangerschap door te komen. Dit zal meestal in combinatie met een diëtiste zijn. 

Fysio in Stiphout Verloskundige samenwerking

Samenwerking diëtiste en vaatfysiotherapeut


Waar een diëtiste zich bezighoudt met voeding, houdt een vaatfysiotherapeut zich bezig met bewegen om de vaatkwaliteit te verbeteren. Een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut heeft verstand van de veranderingen van het vrouwenlichaam in de zwangerschap en kan jou gerichte adviezen en oefeningen geven om in je zwangerschap zo fit mogelijk te blijven. Krachttraining in combinatie met cardio onder begeleiding en op jou aangepast zorgt ervoor dat je bloedsuikerwaardes verbeteren.


Door samenwerking tussen de fysiotherapie en de diëtiste sta jij centraal en ben je verzekerd van de best mogelijk zorg. Wist je bijvoorbeeld dat je als je eiwitten meteen na het sporten inneemt, dat dit gunstig is voor je herstel? 


Benieuwd naar wat je wel en niet mag eten in je zwangerschap? Download dan de app 'ZwangerHap' van het voedingscentrum

Samenwerking gyneacoloog en vaatfysiotherapeut


Je zult als je zwanger bent niet direct denken aan een vaatfysiotherapeut, maar onder invloed van je zwangerschap verandert er wel veel in je lichaam. Niet alleen groeit er een baby in je buik, maar onder invloed van hormonen verandert er ook veel in je hart- en bloedvatenstelsel. Heb je hart- of vaatproblemen in je zwangerschap dan kan een gynaecoloog je doorsturen naar een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut.


Wist je dat je wanneer je in de zwangerschap hart- of vaatklachten hebt, je een grotere kans hebt op hart- en vaatproblemen op latere leeftijd?

Sophie Delemarre is aangesloten bij het landelijke Chronisch ZorgNet,de Vereniging voor hart-, vaat- en longfysiotherapie en is een geregistreerd vaatfysiotherapeut

Neem contact op

Wil je meer weten wat de vaatfysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!