Onze praktijk verhuist binnenkort naar de kloosterstraat 6 in Stiphout
De exacte overgangsdatum is nog niet bekend. In de ontvangstbevestiging zullen we je laten weten of je afspraak op de Rootakkers of op de Kloosterstraat is. Tot we verhuisd zijn werkt Sophie alleen woensdag op de Rootakkers.
Tevreden? Schrijf een Review op Google of op Zorgkaart Nederland!
In Nederland rijden meer dan een half miljoen mensen paard. We noemen beoefenaars van de paardensport 'Ruiters'. De paardensport is een sport waar je fysiek fit voor moet zijn, wil je het goed kunnen uitvoeren. Om goed te kunnen rijden met je paard moet je fysiek sterk zijn, mee kunnen bewegen met het paard en kleine aanwijzingen geven aan je paard zonder uit balans te raken. Een van de onderdelen van de paardensport die je moet beheersen als je het beginnersniveau wilt ontstijgen is doorzitten.
Doorzitten is niet echt een makkelijke opgave voor veel ruiters. Veel ruiters hebben last van hun knie, rug of heupen in het paardrijden en hebben moeite met het verbeteren van hun houding en hun zit.
Billen in het zadel! Rug recht! Volg je paard!
Herken jij deze uitspraken van jouw instructeur? Bij het ZNVR (ZorgNetwerk Voor Ruiters) vind je (zorg-)professionals die zich bezighouden met het verbeteren van ruiters. Beter leren doorzitten is niet makkelijk, maar zeker wel te leren!
Doorzitten is voor veel ruiters een behoorlijke opgave. Bij doorzitten moet je stil blijven zitten, maar toch meebewegen. Je blijft in je zadel zitten, terwijl je mee moet bewegen met de rug van je paard. Tijdens het draven kom je bij het lichtrijden om de pas uit het zadel. Tijdens het doorzitten blijf je in het zadel zitten maar probeer je wel mee te bewegen.
Je moet de bewegingen op en neer, links en rechts en van voor naar achteren opvangen met je heupen, bekken den onderrug.
De rug van je paard beweegt veel tijdens het rijden. Als ruiter moet je deze bewegingen allemaal kunnen kunnen volgen en je paard niet in de weg zitten.
Wat je vaak ziet is dat ruiters alles proberen op te vangen door de onderrug vast te zetten. Je ziet dat er dan op andere plekken een compensatie ontstaan. Wanneer ergens in het lichaam spanning wordt vastgehouden wordt er vaak ergens anders overmatig bewogen. Je ziet dat bij deze ruiters knikkende hoofden, wiebelbenen of een soort stuiter ontstaan in het draven.
Er zijn veel verschillende manieren om te werken aan je houding en zit. Wanneer je moeite hebt met doorzitten is het allereerst belangrijk om te ontdekken wat de reden is waardoor het doorzitten niet goed lukt. Lukt het goed doorzitten niet goed door spanning in een lichaamsdeel? Of heb je pijn tijdens het rijden? Zitten je beugels op de juiste maat? Zijn er geen klachten aanwezig bij je paard? Misschien kun je het oplossen met een paar kleine aanpassingen, een bezoek aan een gespecialiseerd dierfysiotherapeut of door gerichte ruiterfitness oefeningen.
Doorzitten in de draf is zo eenvoudig niet!
Inzicht in het bewegen van de rug is van groot belang voor ruiters. Hoe beter jij als ruiter snapt wat er onder je gebeurd, hoe beter je aanpassingen kunt maken.
Je paard beweegt op-en-neer, heen-en-weer en roteert tijdens Stap, draf en galop. Elk paard beweegt anders, dus als je benieuwd bent naar wat jouw paard doet dan kan het zinvol zijn om af en toe tijdens het longeren eens mee te kijken. Dan begrijp je beter wat jij mee moet bewegen om je paard niet in de weg te zitten.
Tips om beter door te zitten
Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!
Fysio in Stiphout is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Fysio in Stiphout is onderdeel van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg, algemene voorwaarden zijn van toepassing bij alle producten en diensten. Let op, deze praktijk is volledig contractvrij. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze patiënten, maar kan het zijn dat je (een deel van) de behandelingen zelf moet betalen.
Copyright © 2021-2024 Alle rechten voorbehouden