Logo Fysio in Stiphout

Heupklachten

We hebben onze heupen hard nodig in het dagelijks leven. Ze helpen ons voortbewegen en zijn de overgang van onze romp naar onze benen. Wanneer je klachten hebt in je heup worden dagelijkse activiteiten zoals wandelen, autorijden of sporten vaak moeilijker.

Waar zit de heup?

Het klinkt gek om te vragen naar de locatie an je heup, maar voordat je verder leest is het goed om te weten waar we het precies over hebben. In de gezondheidszorg hebben we het over 'het heupgewricht' en alle hierbij horende weefsels wanneer we spreken over de heup. Het komt in de zorg regelmatig voor dat een patient zich meldt met heupachten, maar dat er naar de buitenzijde van het been wordt gewezen als we vragen naar de locatie van de pijn. Alleen is de buitenzijde van je been niet je heup.


Het heupgewricht ligt dieper dan vaak wordt gedacht. Als je vanuit je lies een rechte lijn zou trekken richting je bil, ligt het heupgewricht ongeveer in het midden. Je heup bestaat uit een kop en een kom. De kom van de heup zit vast aan het bekken en de kop van de heup zit vast aan het bot van je bovenbeen. Je heup is een kogelgewricht, waardoor de heup in veel verschillende richtingen kan bewegen (als je geen klachten hebt).

Wat zijn heupklachten?


We spreken over heupklachten wanneer je pijn hebt in en/of rondom de heup. Je heup bestaat uit een aantal verschillende soorten weefsel, wat we in de zorg ook wel 'structuren' noemen. Het heupgewricht bestaat uit onder andere:

  • Botweefsel
  • Kraakbeenweefsel
  • Kapsel
  • Spier- en peesweefsel
  • Slijmbeurzen


Er zijn veel verschillende vormen van heupklachten Sommige aandoeningen zijn erfelijk, andere heupklachten ontstaan op latere leeftijd, door een val of een overbelasting. Maar klachten in het heupgewricht kunnen ook beinvloed worden door bijvoorbeeld zenuwen en bloedvaten. Elk soort lichaamsweefsel kan zorgen voor klachten. Het menselijk lichaam is een complex geheel, waardoor het van belang is dat je als zorgprofessional goed je anatomische kennis (topografie van het lichaam) op orde hebt om een goede diagnose te stellen.


Welk weefsel de oorzaak is van jouw klachten hangt af van de soort klachten, het ontstaansmoment, je medische voorgeschiedenis enzovoorts. Wil je weten wat de exacte oorzaak van jouw klachten is en wat je er het beste mee kunt doen, dan is het verstandig om het eens na te laten kijken door een fysiotherapeut of de huisarts.

Symptomen van heupklachten


Omdat heupklachten veel verschillende oorzaken hebben, zijn er ook veel symptomen die kunnen duiden op heupklachten. De meest voorkomende klachten aan de heup zijn:

  • Pijn in de heup
  • Uitstralende (zenuw)pijn in de heup
  • Verstoord looppatroon door verminderde beweging in de heup
  • Verminderde bewegelijkheid in de heup
  • Verminderde kracht in de heup
  • Verminderde coordinatie in de heup
  • Pijn in gewrichten die samenwerken met de heup zoals de rug, de knie en/of het bekken


In de praktijk zie je dat mensen vaak al lang klachten hebben die steeds uitgebreider worden, waardoor de diagnose lastiger wordt. Heb je door inactiviteit of een zittend beroep een bewegingsbeperking in de heup opgelopen, dan gaat op een gegeven moment een ander gewricht zoals de rug ook klachten geven. Het is van belang dat er gekeken wordt naar niet alleen de heup, maar ook de gewrichten om de heup heen om de oorzaak van je klachten te vinden.

Oorzaken van heupklachten


Heupklachten ontwikkelen zich door verschillende oorzaken. Het kan best zijn dat de klachten die je in je heup hebt zijn ontstaan op een andere plek in je lichaam. Zo kunnen aandoeningen in je rug, het bekken en je knie uitstralen naar de heup. We noemen dit 'referred pain' wat letterlijk 'doorverwezen pijn' betekent. 


Veelvoorkomende oorzaken van heupklachten zijn:

  • Overbelasting van de heup
  • Klachten in de heup ten gevolge van een ander gewricht zoals de knie
  • Artrose in de heup
  • Sportblessures aan de heup
  • Aandoeningen waardoor de artrokinematica veranderd


Na een breuk, valpartij, bij overgewicht, conditieproblemen en bij eenzijdige beweging zien we regelmatig dat de 'normale' beweging van het gewricht veranderd. Hierdoor veranderdt de artrokinematica (beweging in het gewricht). Door een verandering in de artrokinematica ga je anders bewegen, waardoor klachten ontstaan.  

Heupklachten zijn puzzels


Wat het behandelen van heupklachten leuk maakt is dat je als fysiotherapeut mag puzzelen. Het heupgewricht is op zich niet een moeilijk gewricht als je puur kijkt naar de anatomie, maar omdat de heup verbonden is met andere gewrichten is het leuk om uit te zoeken waar de oorzaak zit van de klachten. Voordat je kunt beginnen met gericht behandelen is het dan ook van belang om uit te zoeken wat de oorzaak is van jouw heupklachten. Elk lichaam, en dus elke heup, is anders!

Behandelen van heupklachten


Voordat er een gericht en persoonlijk behandelplan kan worden opgesteld zal een arts of fysiotherapeut de oorzaak vast moeten stellen. Dit wordt bij de fysiotherapeut gedaan door een vraaggesprek tijdens een intake (anamnese) en een lichamelijk onderzoek. Omdat de pijn in je heup niet altijd komt vanuit alleen de heup wordt vaak ook je rug, bekken, lies, knie en soms zelfs de stand van je voeten meegenomen in het onderzoek. Tijdens het onderzoeken worden vaak nog aanvullende vragen gesteld en kan er bepaald worden of er bijvoorbeeld verschil is tussen links en rechts en welke structuren zijn aangedaan. Bij een arts kan er eventueel ook nog aanvullend onderzoek gedaan door een röntgen, echo of een MRI-scan, maar vaak wordt dit pas gedaan als de behandeling bij een fysio onvoldoende helpt.


Er kunnen diverse redenen zijn waarom je klachten kunt ervaren in de heup. Afhankelijk van de oorzak volgt er een behandelplan en behandeling. Bij bijna alle heupklachten wordt in eerste instantie fysiotherapie geadviseerd. Soms is het voor jouw heup goed om rust te houden, waarbij je wel ontspannen in beweging blijft zoals fietsen. 'Rust Roest!'


Wat vooral van belang is, is dat je in beweging blijft. In bijna geen enkel geval is het goed voor je lichaam om stil op bed of in je stoel te blijven hangen. Heb je pijn bij het sporten in je heup? Pas dan je trainingen aan. Heb je pijn bij het lopen? Ga dan fietsen. Heb je pijn bij het fietsen? Doe dan oefeningen in je stoel.

Fysiotherapie bij heupklachten


Een fysiotherapeut is een professional op het gebied van het bewegingsapparaat. Elke fysiotherapeut moet 4 jaar lang naar het HBO en zich daarna jaarlijks bijscholen om fysiotherpeut te mogen blijven. Een fysiotherapeut kan je helpen met het ontdekken van de oorzaak van je klachten en zal daarna samen met jou op zoek gaan naar het beste behandelplan voor jouw heupklachten. Je beslist samen over het plan van aanpak en welke behandeltechnieken bij jouw heup passen.


De behandeling van heupklachten kan bestaan uit onder andere:

  • Manuele technieken waarbij de fysiotherapeut actief met jouw heup aan de slag gaat zoals triggerpoint therapie, rekken of mobilisaties
  • Oefentherapie (élke goede fysio geeft je huiswerk mee!)
  • Adviezen

Blijf in beweging bij heupklachten

Een fysiotherapeut schrijft aan het einde van een behandelperiode altijd een rapportage naar de arts waarin staat of de behandeling geholpen heeft of niet. Zo kan de huisarts je dossier compleet houden!

Medicatie bij heupklachten


Twijfel je of je pijnstilling moet nemen, overleg dan altijd met je huisarts. Alle medicatie heeft bijwerkingen en jouw huisarts heeft ervoor geleerd om jou het advies te geven op het gebied van pijnstillers. Een fysiotherapeut heeft wel wat kennis van medicatie, maar dit is niet te vergelijken met hoe lang jouw huisarts hiervoor geleerd heeft. 

Heupklachten?

Blijf in beweging en ga op zoek naar de oorzaak om zo tot een goede behandeling te komen!

Analyse maken van het sporten?


Merk je dat je heupklachten vooral ontstaan tijdens het sporten en dat je er verder in je dagelijks leven weinig last van hebt? Het is ook mogelijk om bij jou op locatie langs te komen om mee te kijken naar wat er gebeurd tijdens het sporten.

Neem contact op

Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!