Logo Fysio in Stiphout

Vergoeding van de fysiotherapie

Hoe zit het met vergoeding van de fysiotherapie uit de basisverzekering? En hoe zit het met fysiotherapie uit de aanvullende verzekering? Moet ik mijn eigen risico aanspreken voor de fysiotherapeut? Wat kost de fysiotherapeut? Hoe zit het met ongecontracteerde fysiotherapie?

Fysiotherapie vergoeding

We krijgen steeds vaker vragen over hoe het nu zit met de vergoeding bij de fysiotherapeut. Al bijna 10 jaar moet je voor bijna alle behandelingen bij de fysiotherapeut óf zelf een deel betalen óf gebruik maken van je aanvullende fysio-pakket.


Bij de meeste klachten moeten alle behandelingen bij de fysiotherapeut uit de aanvullende verzekering of los (uit eigen portemonnee)  worden betaald. Voor sommige aandoeningen is het mogelijk om langdurige fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed te krijgen. De aandoeningen die hiervoor in aanmerking komen zijn bepaald door de overheid in overleg met de zorgverzekeraars. Je kunt deze lijst terugvinden op de website van de overheid.


Afhankelijk van welke verzekering je hebt krijgt je fysiotherapeut een vergoeding voor een behandeling. Het wisselt enorm wat de fysiotherapeut krijgt. Gemiddeld genomen krijgt een fysiotherapeut betaald voor 17 minuten behandelen van een verzekeraar. De rest van de tijd is voor rekening van de fysiotherapeut. Administratie, bellen met de verwijzer, brieven voor artsen en overleg met andere disciplines worden niet vergoed door een verzekeraar. Hierdoor kiezen steeds meer fysiotherapeuten ervoor om te werken zonder een contract met één of meer verzekeraars. 

Fysiotherapie vergoeding bij een fysio zonder contract

Bij een fysiotherapeut zonder contract krijg je (een deel van de) behandeling vergoed als je aanvullend verzekerd bent en onder strikte voorwaardes ook uit de basisverzekering. In deze praktijk kiezen we ervoor om te werken zonder contracten met verzekeraars, omdat je dan meer tijd hebt voor patiënten en minder administratieve verplichtingen hebt. 


Je kunt ook voor vergoedingen uit de basisverzekering bij een ongecontracteerde fysiotherapeut terecht. De ongecontracteerde fysiotherapeut moet dan soms wel een machtiging aanvragen. Hiervoor kan een verwijzing nodig zijn. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen.


Fysiotherapie uit de basisverzekering

Fysiotherapie uit de basisverzekering gaat altijd ten koste van het eigen risico, houd daar rekening mee! Per kalenderjaar wordt eerst aanspraak gemaakt op het eigen risico. Wanneer je behandeltraject verdeeld is over 2 kalenderjaren dan wordt 2 keer een eigen risico gerekend door je verzekeraar. Het eigen risico geldt niet onder de 18 jaar.

Fysiotherapie uit de basisvergoeding voor kind en jeugd

De verzekering vergoed bij kinderen tot 18 jaar oud per aandoening 18 zittingen per jaar uit de basisverzekering. In het geval van een ‘chronische aandoening’ kan de volledige vergoeding uit de basisverzekering komen.


Bij kinderen en jongeren kan soms een kinderfysiotherapeut moeten worden ingeschakeld. Sommige klachten zijn gerelateerd aan groei en hier heeft een algemeen fysiotherapeut minder affiniteit mee. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel zelf moet betalen.

Fysiotherapie uit de basisverzekering bij heup- en knieartrose

Sinds 2018 is het mogelijk om op een verwijzing 12 behandelingen fysiotherapie per jaar uit de basisverzekering vergoed te krijgen. Dit geldt voor zowel heup- als voor knieartrose. Als je last hebt van twee knieën of twee heupen dan blijft nog steeds 12 behandelingen gelden. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel van de behandeling of je eigen risico zelf moet betalen.

Fysiotherapie uit de basisverzekering bij 'chronische aandoeningen'

Voor sommige aandoeningen is het mogelijk om langdurige fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed te krijgen. Voor de aanvraag is vaak een verwijzing van een specialist nodig, maar soms is een verwijzing voor de fysio van de huisarts voldoende. Voordat een chronische machtiging ingaat moet je 20 behandelingen inleveren als ‘drempel’. In eerste instantie gaat dit af van je aanvullende verzekering, maar als je minder dan 20 behandelingen hebt moet je het resterende bedrag zelf betalen voor je het uit de verzekering krijgt.


Vaak is een chronische machtiging voor maximaal één jaar. Soms kan dit langer zijn, afhankelijk van het type aandoening. Ook dit is bepaald door de overheid en de zorgverzekeraars.

Fysiotherapie uit de basisvergoeding voor incontinentieklachten

Bij urine incontinentie is het mogelijk om per mensenleven éénmalig 9 behandelingen bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut uit de basisverzekering te krijgen. Je kunt maar een keer in je leven aanspraak maken op deze vergoeding. In uitzonderlijke gevallen kun je overleggen met je verzekeraar of er een uitzondering op deze regel gemaakt kan worden. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel van de behandeling of je eigen risico zelf moet betalen.

Fysiotherapie uit de basisverzekering bij longklachten

Fysiotherapie voor longklachten wordt alleen vergoed uit de basisverzekering als je COPD hebt. Je krijgt alleen een vergoeding uit de basisverzekering bij longklachten als je klachten erg genoeg zijn (GOLD II of hoger). Afhankelijk van de ernst van je klachten krijg je 3 tot 52 behandelingen vergoed. Dit is een behoorlijk uiteenlopend getal. Het hangt ervan af hoeveel ziektelast je ervaart, hoe je presteert op een wandeltest en of je een longaanval hebt gehad. Een aantal verzekeraars hebben de eis dat een fysiotherapeut aangesloten moet zijn bij Chronisch ZorgNet om dit vergoed te hebben. Sophie is aangesloten hierbij. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel van de behandeling of je eigen risico zelf moet betalen.


Meer weten? Lees onze blog!

Fysiotherapie uit de basisverzekering bij etalagebenen

Niet alle vaatklachten worden vergoed uit de basisverzekering. Etalagebenen worden vanuit de basisverzekering vergoed als de klachten erg genoeg zijn (Fontaine II of hoger). De behandelingen worden alleen vergoed op verwijzing van een arts of specialist. Bijna alle verzekeraars hebben de eis dat een fysiotherapeut aangesloten moet zijn bij Chronisch ZorgNet om dit vergoed te hebben. Sophie is aangesloten hierbij. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel van de behandeling of je eigen risico zelf moet betalen.


Meer weten? Lees onze blog!

 

Fysiotherapie uit de basisverzekering na doormaken van corona

Fysiotherapie bij long-covid klachten wordt per persoon gedurende 6 maanden vergoed. Je kunt dan maximaal 50 behandelingen in een tijdsbestek van 6 maanden hebben. Een aantal verzekeraars hebben de eis dat een fysiotherapeut aangesloten moet zijn bij Chronisch ZorgNet om dit vergoed te hebben. Sophie is aangesloten hierbij. Ook bij behandelingen die uit de basisverzekering komen kan het zijn dat je een deel van de behandeling of je eigen risico zelf moet betalen.

Neem contact op

Wil je meer weten wat deze praktijk voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!