Logo Fysio in Stiphout

Kun je paardrijden met een hernia in je rug?

Een rughernia betekent niet dat je moet stoppen met paardrijden. Hoewel het paardrijden minder soepel kan gaan als je een hernia in de rug hebt, kun je het paardrijden vaak wel in je revalidatie verwerken. Zéker als jouw fysiotherapeut verstand heeft van de paardensport!

Paardrijden en rugklachten

Paardrijden met een hernia in de rug

De paardensport heb je in allerlei soorten en maten. Echt trainen is niet aan te raden als je een hernia hebt, maar ontspannen stappen kan juist helpen met het verbeteren van de doorbloeding en bewegelijkheid van je rug.


Heb je nooit eerder paardgereden? Dan is het niet zo verstandig om op een paard te zitten als je een hernia hebt. Je kunt dan namelijk heel gespannen zitten. Een hoge spierspanning is niet bevorderlijk voor rugklachten of wanneer je een rughernia hebt. Ook springen kan lastig zijn, zeker als je dat niet zo vaak doet. Was je van plan een ontspannen buitenritje te maken op je paard? Dat zou geen probleem moeten zijn als je een geoefend ruiter bent.

Stoppen met paardrijden als je een hernia hebt?


Nee, je hoeft niet te stoppen met paardrijden als je een hernia hebt. aanpassingen kunnen soms wel zinvol zijn.  

Paardrijden met een hernia


Benieuwd naar hoe je toch kan blijven paardrijden?

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ruiters die al paardrijden er baat bij hebben om te rijden als ze last hebben van (chronische) lage rugklachten. Als een ruiter ontspannen mee kan bewegen met zijn paard dan wordt de rug in beweging gebracht, zonder dat er kracht op komt. Soms kun je juist meer rugklachten krijgen door het paardrijden. Vaak komt dit door (lokale) overbelasting. Krijg je pijn in je rug van het paardrijden? Dan kan het soms beter zijn om even minder te rijden. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je paard. Als je gespannen in het zadel zit kan dit zorgen voor spanning bij je paard. Heb je moeite met doorzitten? Dan kan een houding- en zitles soms helpen. 

Wat is een hernia in de rug?

Bij een hernia in de rug heb je uitstraling in één been. Een hernia kan van de bil tot aan de voet tintelingen, prikkelingen en pijn veroorzaken. Lang in dezelfde houding zitten of staan kan de klachten verergeren. Ook hoesten, niezen en persen kunnen een toename van klachten geven. Daarnaast kun je krachts- of gevoelsverlies ervaren in je been.

Hoe kom ik erachter of ik een rughernia heb?

Een hernia in de rug kan worden vastgesteld op basis van het uitvragen van klachten en een lichamelijk onderzoek. Het is niet altijd nodig om een scan te laten maken om een hernia in de rug te diagnostiseren. Vaak is de wachttijd van een scan langer dan de klachten van de hernia in de rug. De huisarts kan je informeren over de mogelijkheden van diagnostiek.

Hoe wordt een hernia in de rug behandeld?

Wat vooral van belang is, is om in beweging te blijven. Rustig wandelen, fietsen of lichte sportvormen kunnen hierbij helpen. Lang zitten of stilstaan kan de klachten verergeren. Soms kan pijnmedicatie worden voorgeschreven door de huisarts. Door pijn van de hernia in de rug weg te nemen kun je je rug beter ontspannen.


Therapie voor rugklachten begint altijd met uitleg over wat past bij jouw lichaam, jouw situatie en jouw doelen. Vanuit daar wordt een gezamenlijk plan bedacht om te gaan werken aan bijvoorbeeld het verbeteren van je balans, spierkracht en bewegelijkheid. Omdat niet iedere rug en zeker niet iedere hernia hetzelfde is, is maatwerk van belang.


Soms kan een houding- en zitles helpen. 

Bij wie kan ik terecht voor een rughernia?

Alle fysiotherapeuten mogen een hernia in de rug behandelen. Wat vooral van belang is, is dat je een klik hebt met je fysiotherapeut én dat je fysio vaker patiënten met rugklachten ziet.


Als ruiter is het soms heel lastig om de juiste fysiotherapeut te vinden. Twijfel je of jouw fysio ook gespecialiseerd in ruiters is? Kijk dan op de website van het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Alle geregistreerde ruiterfysiotherapeuten kun je vinden op de zorgzoeker van dit netwerk.

Neem contact op

Wil je meer weten wat een Sophie Delemarre voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!