Logo Fysio in Stiphout

Ruiterfysiotherapie

Een goed paard maakt nog geen goede ruiter

Ruiterfysio in Stiphout (gemeente Helmond) voor mensen met klachten tijdens of na het paardrijden

Ruiterfysiotherapeuten met aantoonbare scholing, ervaring kun je vinden op de zorgzoeker van het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Bij ruiterfysiotherapie wordt gekeken naar jou op je paard, wordt gericht advies gegeven op het paardrijden, worden oefeningen gedaan, wordt gekeken naar welke spieren, zenuwen en gewrichten betrokken zijn bij jouw klachten en wordt gekeken naar leefstijlfactoren die invloed hebben op het ontstaan van je klachten. 


We bieden voor ruiters met fysieke klachten ook houding- en zitles op locatie aan. Vanwege haar achtergrond als longfysiotherapeut ziet Sophie ook vaak mensen die paardrijden met astma en hier klachten van ervaren. 

Heb jij onze blog over paardrijden met een hernia al gelezen?

Wat doet een ruiterfysio?

Een ruiterfysiotherapeut houdt zich bezig met klachten die een relatie hebben met de paardensport.


Bij een eerste afspraak voor ruiterfysiotherapie wordt er uitgebreid gepraat over hoe je klachten zijn ontstaan, welke factoren invloed hebben en wordt er samen met jou gekeken naar het paardrijden zelf. Er wordt voorafgaand aan je eerste afspraak gevraagd om video-materiaal op te sturen, zodat dit geanalyseerd kan worden.


Daarna wordt gekeken naar de spieren en gewrichten die betrokken zijn bij jouw klachten en wordt gekeken naar het ontstaan en beloop.

Met welke klachten ga ik naar een ruiterfysio?

Op het moment dat je  klachten ervaart bij het paardrijden kan een ruiterfysio mogelijk een toegevoegde waarde zijn. Herken jij je hierin?


- Ik heb spanning op mijn paard

- Ik heb klachten tijdens of na het paardrijden

- Ik ben van mijn paard gevallen

- Ik wil fitter worden voordat ik voor de eerste keer ga paardrijden (of nadat ik een tijdje niet gereden heb)

- Ik wil beter presteren met mijn paard

- Ik wil klachten bij mijn paard voorkomen door te kijken naar symmetrie bij het paard

- Ik wil adviezen om beter te trainen naast je paard (vaak in samenwerking met een ruitervitaalcoach)

- Ik wil samen met mijn instructeur kijken naar waar je in het rijden meer winst uit zou kunnen halen

- Ik heb moeite met doorademen tijdens het rijden

- Ik wil de wisselwerking tussen mij en mijn paard verbeteren.

Contact opnemen met een ruiterfysio

Wil je weten waar je een geregistreerd ruiterfysiotherapeut kunt vinden? Kijk dan eens op de website van het ZorgNetwerk Voor Ruiters. Deze landelijke organisatie heeft een overzicht van alle ruiterfysiotherapeuten met een gedegen opleiding in heel Nederland. Dus ben je op zoek naar ruiterfysiotherapie en zit Fysio in Stiphout te ver weg? Dan helpen we je graag aan een collega in jouw regio. Let wel, wij kunnen ook voor fysio op stal komen.


Sophie Delemarre is aangesloten bij het ZorgNetwerk Voor Ruiters.


Je kunt ons mailen op info@fysioinstiphout.nl of bellen/whatsappen naar 06-15433617

Equestrian Balance - Onderzoek naar effecten van core stability training bij ruiters

In 2016 heeft Sophie een wetenschappelijk onderzoek mogen presenteren op the European Congress of Sport Science in Essen. Dit onderzoek is de eerste aanzet geweest voor Sophie om zich te gaan specialiseren in de paardensport. Naar aanleiding van dit onderzoek is ze gevraagd door Science&Equine om reviews te schrijven van wetenschappelijke artikelen en is ze mede-oprichter van Stichting ZorgNetwerk Voor Ruiters. Vanwege haar expertise in de paardensport is Sophie ook betrokken als Classifier binnen de paradressuur en de -mensport.

Afbeelding van ZorgNetwerk Voor Ruiters - Zorgzoekerfunctie