Logo Fysio in Stiphout

Vaatfysio

Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Vaatfysiotherapie in Stiphout (gemeente Helmond) voor mensen met vaatklachten

Heb jij fysieke klachten die met vaatproblemen te maken kunnen hebben? Dan kan een bezoek aan de vaatfysiotherapeut mogelijk een idee zijn. Een geregistreerd vaatfysiotherapeut heeft na de basisopleiding tot fysiotherapeut een specialisatie gedaan op het gebied van vaatproblemen. Je mag jezelf alleen geregistreerd vaatfysiotherapeut noemen als je een opleiding gedaan hebt op het gebied van bloedvaten en is een beschermde titel. Dat betekent dat alleen als je een opleiding hebt gedaan en je regelmatig bijschoolt je aangesloten mag zijn bij dit register. 

Bij de vaatfysio leer je omgaan met je klachten, krijg je gesuperviseerde looptraining, worden oefeningen gedaan, wordt gekeken naar welke spieren en gewrichten betrokken zijn bij je bloedvaten en wordt gekeken naar leefstijlfactoren die invloed hebben op vaatklachten. De vaatfysio houdt ook rekening met je hart en longen.

Longfysiotherapie bij Fysio in Stiphout (Helmond)

Wist je dat Sophie Delemarre betrokken is bij de ontwikkeling van de nieuwe richtlijn voor etalagebenen? Zij zit in het expertpanel van vaatfysiotherapeuten.

Met welke klachten ga ik naar een vaatfysio?

Je kunt naar een vaatfysio met alle klachten die gerelateerd zijn aan vaatproblematiek. Het is niet nodig om een verwijzing te hebben, maar een recente medicatielijst kan wel handig zijn. Er zijn ontzettend veel verschillende klachten die gerelateerd zijn aan vaatproblemen, waarbij medicatie vaak de meest gekozen behandelmethode is. Sinds enkele jaren wordt er steeds beter wetenschappelijk bewegen dat bewegen en gezond leven ook heel belangrijk is voor vaatpatienten.


Wat voor klachten ziet de vaatfysio?

Fysio bij etalagebenen


Wist je dat je bij etalagebenen (een deel van) je behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed kunt krijgen?

Herken jij je hierin?

  • Ik heb vaatproblemen
  • Ik wil mijn gezondheid optimaliseren om gezond(er) oud te kunnen worden
  • Ik heb trombose gehad en wil dit voorkomen in de toekomst
  • Ik wil mijn vaatgezondheid verbeteren
  • Ik wil meer inzicht krijgen in risicofactoren van suikerziekte (Diabetes Mellitus), COPD, Hartklachten en andere chronische aandoeningen
  • Ik wil mijn conditie verbeteren
  • Ik merk dat ik vaker bij de huisarts ben met diverse klachten


Als je jezelf herkent in een of meer van bovenstaande stellingen, dan kan een vaatfysiotherapeut een goed idee zijn. 

Een vaatfysiotherapeut kan helpen bij een grote diversiteit aan vaatproblemen. 


Denk hierbij aan:Een vaatfysio kijkt naar de mens in zijn geheel en alles wat van invloed kan zijn op de vaatkwaliteit.

Vaatfysiotherapie bij Fysio in Stiphout (Helmond)

Wandelen is een eenvoudige manier om te werken aan je vaatconditie

Vaatproblematiek hangt vaak samen met een niet-optimale leefstijl. Wandelen kan een eenvoudige manier zijn om te werken aan gezondheid.


Wist je dat gesuperviseerde loopbandtraining de meest voorgeschreven behandelmethode is bij etalagebenen?

Wat doet een vaatfysio?

Een vaatfysiotherapeut houdt zich bezig met klachten die een relatie hebben met de bloedvaten, maar ook met het hart.


Fysiotherapie helpt bij klachten voor, tijdens en na het bewegen. De vaatfysiotherapeut houdt zich bezig met het behandelen van klachten die vaatgerelateerd zijn.


Bij een eerste afspraak wordt er uitgebreid gepraat over hoe je vaatklachten zijn ontstaan, welke factoren invloed hebben en hoe de vaatfysio jou kan helpen met je vaatproblematiek. Ook wordt gekeken naar de spieren en gewrichten die invloed hebben op de vaten en wordt gekeken naar andere zaken die van invloed zijn zoals bijvoorbeeld je longen of je hart.


Na de intake wordt samen met jou een behandelplan opgestart, waarbij er een programma op maat gemaakt wordt. Als je meer gaat bewegen krijgt je lichaam een andere voedingsbehoefte. Soms kan het inschakelen van een dietiste zinvol zijn, zeker wanneer je meer gaat bewegen. We hebben contacten met alle dietisten in de regio, dus als je niet zeker weet welke het beste bij jou aansluit dan helpen we je hier graag mee!

Wanneer moet ik naar een vaatfysio?

Een vaatfysiotherapeut richt zich op klachten vanuit het bloedvatenstelsel. Denk hierbij aan etalagebenen (ook wel claudicatio intermittens genoemd, perifeer arterieel vaatlijden of aderverkaling (arteriosclerose).


Ook ruiters met klachten als trombose, het post-trombotisch syndroom (PTS) of na een beroerte kunnen terecht voor fysiotherapie in deze praktijk.

Review


Je wordt serieus genomen als mens en niet alleen als klacht. Sohie denkt heel goed mee hoe ze je het beste kan ondersteunen. Daarnaast is het ook gezellig. Sophie zet net die extra stap.Anoniem

- Zorgkaart Nederland -