Onze praktijk verhuist binnenkort naar de kloosterstraat 6 in Stiphout
De exacte overgangsdatum is nog niet bekend. In de ontvangstbevestiging zullen we je laten weten of je afspraak op de Rootakkers of op de Kloosterstraat is. Tot we verhuisd zijn werkt Sophie alleen woensdag op de Rootakkers.
Tevreden? Schrijf een Review op Google of op Zorgkaart Nederland!
Hypertensie is een ander woord voor hoge bloeddruk. Hyper betekent hoog, tensie betekent druk. Sommige vrouwen krijgen last van een hoge bloeddruk in hun zwangerschap in de tweede helft van hun zwangerschap. Dit noemen we dan zwangerschapshypertensie.
Wanneer je bij de verloskundige onder controle staat zal je bloeddruk ook gecontroleerd worden. Wanneer deze te hoog is, wordt je meestal doorgestuurd naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Bij zwangerschapshypertensie kunnen er soms complicaties optreden bij moeder en kind. Daarom is het belangrijk om goed onder controle te staan.
Een hoge bloeddruk kun je niet altijd voelen. Daarom wordt deze bijna altijd gecontroleerd als je naar de verloskundige gaat. De oorzaak van een hoge bloeddruk in de zwangerschap is niet altijd te herleiden, maar kan soms wel het gevolg zijn van onderliggende problematiek. Denk hierbij aan diabetes (of zwangerschapsdiabetes), vaatproblemen, een nierziekte of veel stress.
Herken jij jezelf in deze symptomen van zwangerschapshypertensie?
Als je jezelf in een of meer van bovenstaande zaken herkent, dan kan het verstandig zijn om je bloeddruk een keer extra te laten controleren. Een arts of verloskundige kan je uitleggen of hij veel te hoog is, of een beetje verhoogd.
Bij een hoge bloeddruk in je zwangerschap ga je meestal onder controle bij een gynaecoloog. De gynaecoloog bepaalt samen met jou het plan van aanpak en kan adviezen geven. Maar er zijn meer mensen die betrokken worden bij de behandeling van een hoge bloeddruk in de zwangerschap.
De verloskundige controleert bij elke controle je bloeddruk. Wanneer de bloeddruk te hoog is, overlegt de verloskundige met het ziekenhuis. Als het nodig is stuurt zij je door naar de gynaecoloog. Als het niet ernstig is, dan blijf je gewoon onder behandeling bij de verloskundige. Dit kan ook zijn in combinatie met de gynaecoloog.
Een gynaecoloog zie je als het goed is in je zwangerschap zo min mogelijk. Wanneer alles ‘normaal’ is, dan kun je gewoon bij een verloskundige terecht. Een gynaecoloog is een arts die zich heeft gespecialiseerd in vrouwengeneeskundige. Een gynaecoloog kan als behandeling medicatie voorschrijven en met jou onderzoeken wat de eventuele oorzaak is van de hoge bloeddruk in je zwangerschap.
Een diëtiste met specialisatie op het hart- en vaatstelsel (cardiovasculaire systeem) kan je helpen om inzicht te krijgen in je voedingspatroon. Soms kunnen bepaalde zaken in je voeding invloed hebben op vaatkwaliteit. Heb jij bijvoorbeeld naar een hoge bloeddruk in je zwangerschap ook last van zwangerschapsdiabetes, een verhoogd cholesterol of ben je meer aangekomen dan dat je zou willen (voor of tijdens een zwangerschap)? Dan kan het zinvol zijn om eens met een diëtiste te overleggen.
Stress is een belangrijke factor in het ontstaan van en onderhouden van een hoge bloeddruk. Dit is niet alleen zo als je verder goed gezond bent, maar extra het geval als je zwanger bent. Er komt in je zwangerschap veel op je af. Je lichaam verandert, er komt een nieuw gezinslid bij en je kunt je minder veerkrachtig voelen dan normaal gesproken. Dit alles zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van spanningen. Wanneer je een hoge bloeddruk hebt door stress of spanningen, dan kan een praktijkondersteuner, je huisarts of een psycholoog helpen om dit wat te verminderen.
Hypertensie is een vaatprobleem. Uit onderzoek komt naar voren dat het trainen van uithoudingsvermogen in combinatie met ontspanningsoefeningen effectief is in het verminderen van een hoge bloeddruk. Wist je dat meer dan de helft van de zwangeren last heeft van benauwdheidsklachten in de zwangerschap? Ademtherapie kan hierbij helpen. Als je benauwd bent, ga je sneller ademen. Je hartfrequentie gaat hiervan omhoog en je kunt onrustig worden. Hierbij kan ook je bloeddruk verhogen. Nu is een hoge bloeddruk in je zwangerschap niet op te lossen met alleen fysiotherapie, maar een gespecialiseerde vaat- of longfysiotherapeut wel helpen in het ondersteunen van de behandeling van een gynaecoloog of diëtiste. Sporten is hoe dan ook goed!
Va
Een gespecialiseerd vaatfysiotherapeut kan je helpen bij klachten zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapshypertensie en andere vaatproblematiek in je zwangerschap. Een vaatfysiotherapeut ondersteunt hierbij het behandelplan van je behandelend arts, de diëtiste of de verloskundige. Fysiotherapeuten met de specialisatie vaat kunnen helpen om te werken aan je conditie, opbouwen van kracht en ontspanningsoefeningen. Soms is het voldoende om 1 of 2 keer langs te komen, waarna je zelf met oefeningen aan de slag kunt.
Wanneer je voor een eerste afspraak naar de fysiotherapeut gaat, wordt er altijd eerst gevraagd naar je klachten en wordt er een onderzoek gedaan.
Preventieve adviezen
voorafgaand aan je zwangerschap
Wist je dat je ook naar de fysiotherapeut kunt om klachten te voorkomen? Door te kijken naar je klachten, medische voorgeschiedenis, beweegpatroon, huidige conditie en biomechanica kan een fysiotherapeut je helpen om persoonlijk en gericht advies te geven om klachten in de toekomst te voorkomen.
Wist je dat je wanneer je 3 maanden voor je zwangerschap begint met sporten op hartslag, je minder kans hebt op zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk in je zwangerschap?
Sporten
tijdens je zwangerschap
Trainen in je zwangerschap houdr je fit en sterk. Je lichaam moet een topprestatie leveren. door middel van trainen op hartfrequentie kun je zorgen dat je fitter de zwangerschap doorkomt en sneller herstelt na je bevalling. Een vaatfysiotherapeut kan hierbij helpen.
De vaatfysio in deze praktijk heeft korte lijntjes met bekkenfysiotherapeuten uit de regio, dus er kan altijd geschakeld worden als dat nodig is.
Meer lezen? Kijk dan eens op de blog over sporten in de zwangerschap!
Wil je meer weten wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Neem dan contact op!
Fysio in Stiphout is geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag
Fysio in Stiphout is onderdeel van Fysio in Stiphout | Delemarre Hippische Zorg, algemene voorwaarden zijn van toepassing bij alle producten en diensten. Let op, deze praktijk is volledig contractvrij. Hierdoor hebben we meer tijd voor onze patiënten, maar kan het zijn dat je (een deel van) de behandelingen zelf moet betalen.
Copyright © 2021-2024 Alle rechten voorbehouden